IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианците се разминаха с имотния данък

Непопулярната ставка ще бъде отменена и това спаси засега управляващото мнозинство

22:03 | 28.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лета и вицепремиерът Анджелино Алфано (вдясно), които представляват съответно основните лява и дясна партия в коалицията, по време на пресконференцията. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лета и вицепремиерът Анджелино Алфано (вдясно), които представляват съответно основните лява и дясна партия в коалицията, по време на пресконференцията. Снимка: Ройтерс

Италианците могат да дишат по-спокойно. Нито през септември, нито през декември те ще трябва да плащат двете вноски на така непопулярния в страната имотен данък. След дни на преговори, които дори ескалираха до изнудване, и които застрашиха съществуването на чувствителната коалиция, в сряда вечерта премиерът Енрико Лета представи точно преди вечерните новини по телевизиите решението за суспендиране на данъка.

"Ние решихме имотният данък да бъде премахнат“, заяви министър-председателят и лидер на Демократическата партия в залата за пресконференции в Рим, обграден от петима свои министри, предава Ройтерс. В непосредствена близост до него и сериозно кимащ е Анджелино Алфано – вицепрезидент и генерален секретар на партията на Силвио Берлускони „Народ на свободата“. „Мисията е изпълнена“, заяви малко по-рано Алфано пред новинарска агенция. Безкрайни кръгове от преговори на двамата с финансовия министър Фабрицио Сакомани и други ресорни колеги през нощта и в сряда бяха необходими, за да се намери компромис по темата. 

В крайна сметка ставаше дима за запълването на финансова дупка от два милиарда евро. "Посланието на Брюксел е, че ние трябва да спазваме всички задължения и да не прекрачваме границата от Маастрихт за дефицит от три процента“, заяви по време на пресконференцията Лета.

Силна критика дойде от страна на Марио Монти, предшественик на Лета и трети коалиционен партньор. Професорът по икономика, който ръководеше Италия за една година след оставката на Силвио Берлускони по пътя на реформите, обвини партията на премиера, че се е „навела“ пред „Народ на свободата“ на Берлускони. По време на парламентарните избори обаче партията на Монти се представи зле и затова бившият премиер признава, че сега няма възможност да упражнява влияние. „Европа иска Италия да има данък върху недвижимите имоти, така че данъчната тежест за предприятията да може да се намали, което ще увеличи производителността", каза той.

Премиерът Енрико Лета, чието коалиционно правителство положи клетва през април, заяви, още през май, че непопулярният данък върху основното жилище на италианците ще бъде премахнат, а 1 млрд. евро ще бъдат вложени в програма за заплащане на отпуските.

Премиерът трябва да балансира между обещанията да държи бюджетния дефицит под тавана от 3% от БВП, определен от ЕС, и приоритетите на коалицията му, която беше съставена след месеци политическа парализа.

Мерките засягат някои селскостопански сгради, но не и луксозните домове. С влизането в сила сега правителството следва да намери 2 млрд. евро незабавно, за да помогне на местните власти, които зависят от данъка, да финансират общинските услуги. По изчисления на правителството премахването на налога ще лиши хазната от 4 млрд. евро. Лета вече отложи увеличаването на ДДС и „замрази“ плащането на задълженията по извънредния имотен данък, докато се вземе окончателно решение за премахването му, припомня Ройтерс. Така плащанията по имотния данък за юни, който засяха около 15 млн. къщи, бяха изтеглени за септември, а цялостната реформа на системата за имотни данъци трябваше да бъде завършена до 31-и август.

По-важни от тези сметки и техническите подробности обаче е символичната стойност на споразумението между коалиционните партньори „по принуда“, които управляват заедно от април. Партията на Берлускони поиска спиране на данъка и заплаши с правителствена криза. "Би било чиста лудост да захвърлим всичко сега", отвърна с безпокойство за доверието министър-председателят на Италия Лета. „Вместо да мислим за правителствена криза и избори, би било по-добре да се работи върху правилните решения за Италия“, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:04 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още