IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел – строго поверително, епизод 3

Авторитарното изкушение и урокът, който Борисов преподава на Меркел и Саркози

09:10 | 30.03.14 г. 11
Автор - снимка
Създател
<p>
	Меркел и Саркози са били на път да лишат страни като Гърция на Папандрео (вляво) от правото на глас. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Меркел и Саркози са били на път да лишат страни като Гърция на Папандрео (вляво) от правото на глас. Снимка: архив Ройтерс

На 28-и октомври 2010 г. в Брюксел започва нова кризисна среща на върха. Настроението е мрачно. Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози предлагат слабо представящите се в икономически  аспект страни да бъдат лишавани от правото на глас. Те обаче срещат неочаквано силна съпротива и трябва да се откажат от възпрепятстването на страните членки.

В своята наскоро излязла книга „Европейските кукловоди“ авторите Керстин Гамелин, кореспондент в Брюксел на Süddeutsche Zeitung, u Раймунд Льов, ръководител на бюрото на австрийската телевизия ORF в Брюксел, разкриват как се вземат решенията в столицата на Европа, след като са се добрали до тези иначе строго поверителни протоколи, а Investor.bg ще публикува в следващите дни и седмици откъси от книгата им. 

Още през лятото след една своя среща в Берлин Ангела Меркел и Никола Саркози се появиха пред пресата със звучащо като заплаха изказване: „Обмисляме да предложим като санкция отнемането на правото на глас“. Такова нещо досега не е имало. Официално европейските страни седят равнопоставени на масата. Всяко правителство има един глас. Ако една страна загуби правото си на глас, то тя ще зависи само от решението на останалите. Гражданите на дадена суверенна страна няма да имат глас. А държавата ще бъде унижена. Би било ужасен удар срещу демократичните принципи.

Меркел е готова да премине през тези унижения. Зад затворените врати на съвета Меркел се бори толкова упорито за еврото, колкото в Германия мнозина могат да си представят. Меркел казва: „Член 7-и предвижда възможността да бъде отнето правото на глас в много сериозни ситуации. Това не е открито унижение, ако виждаме, че еврото, страните от еврозоната и дори съществуването на Европейския съвет не са заложени на карта“.

Да поемаш твърде много дългове – по тази логика това е същото като да извършваш престъпления срещу човешките права. Но представителите на останалите правителства посрещат аргументите на Меркел доста хладно. Само че и канцлерът не отстъпва: „Ние приехме член седми – за нарушаване на човешките права. И трябва да покажем същата степен на сериозност, когато въпросът касае съществуването на еврото“.

Румънският президент Траян Басеску контрира като първи. Той счита германско-френското предложение за невъзможно, защото сравнява фундаменталните човешки права с поддържането на балансиран бюджет. Басеску нарушава омертата на мълчанието и след това заваляват изказвания от всички страни.

Премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер обяснява: „Проблемите с еврото и нарушаването на човешките права не са на едно и също равнище“. Испанският му колега Хсе Луис Сапатеро също се намесва: „Вярно е, че това го има в договорите, но само за много сериозни случаи. Може да се мисли за ограничени области, но не са генерално отнемане на правото на глас“.

Точно това обаче предвижда германо-френското предложение – генерално отнемане на правото на глас за страна, което се отнася до всички теми, за които се вземат решения в съвета. Ако една държава нарушава силно Пакта за стабилност и за ръст, то предложението на Саркози и Меркел предвижда тя да не може да взема решения и по неикономически теми.

Саркози не се чувства особено добре, но държи на изказаното по-рано мнение. Той стартира един нетипичен за него опит за посредничество и преговори.

На това място на дискусията гръцкият премиер Георгиос Папандарео открива непосредствената опасност за своята страна, която вече не може да се справи без чуждестранната финансова помощ и очевидно няма да може да изпълни бюджетните правила. А сега и официално ще бъде унижена. Той се опитва да предотврати допълнителните беди за своята страна и ясно заявява: „Гърция е на 100% срещу отнемането на правото на глас“.

Политиците продължават да дискутират оживено и накрая Меркел и Саркози получават урок от България. Точно от България. Премиерът Бойко Борисов, бивш треньор по карате и гард на комунистическият диктатор Тодор Живков, обяснява: „Ние трябва да намерим решение. Но не толкова унизително, като отнемането на гласа“.

Когато всички се изреждат да кажат мнението си, палката поема президентът на съвета Ван Рампой. Той трябва да облече дискусията в приемлив за публиката резултат. Двамата могъщи не успяват да се наложат. Меркел се е борила и е загубила битката. Загубата трябва да остане в залата, за това не бива да се знае нищо навън. Белгиецът е преднамерен: „Ние не сме особено далеч отвъд етапа на размисъл. Но трябва да продължим да мислим над тази тема“.

Вече става 21 часа. Политиците отиват на вечеря. Сюрреалистичната дискусия от 28-и октомври, с която Меркел и Саркози се опитват да приравнят човешките права на бюджетната политика, по-късно не е отразена в нито един обществено достъпен документ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
Не сме напред по ред други причини и ни една от тях не е липсата на капацитет. ОСВЕН в Атака и НФСБ-там и капацитет няма. *** на тебе кво ти дреме-важното е джангър да има:) Между другото-от къде да извадя биографиите им(макар, че не всички са от уики-то), какъв е тоя сарказъм? От биографиинабългарскитеевродепутати.ком ли? Как да е-архонта беше тая неделя в едно от сутришните предавания да обяснява как ЕС бил възможност, което до колкото ми е известно има нищо общо с твоите идеи. Ама кво ти дреме-давай да хейтваш повече:) Сорка, но позицията ти е жалка(не се сърди, не е заяждане, приеми го като критика).А Орешака е един от най-добрите макроикономисти по нашенско. Но трябва да се замислиш-къде може да работи един макроикономист-е, той на почти всички възможни места си е работил вече. Останаха НПО-тата. Т.е.-нормално е да е преподавал икономика. И пак се замисли-архонта, до Орешака? Или даже ще бъда по-краен-представи си Орешака до Фараж? Изявен технократ до подскачащ клоун?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
deant
преди 10 години
ХУахуха тука стана смешен. С целия този капацитет напред, който издиктува пак сме на последно място.. е кел файда дет се вика. За Орешарски няма какво да си говорим, защото това човече е буква безгласна и... компетентна колкото може да бъде само един учител по икономика и финанси. Смятам, че по-добрите (?!) трябва да са представители на скептицизма обаче, някви биографии извадени от уикипедия няма да ни помогнат във или извън ЕС. Тази теза поне е доказана. Всички тези, които си издиктувал долу вече имаха своя шанс (няколко пъти) и все се дъниха. С моя вот няма да подкрепям български политици не го ли разбра, Подкрепям EFD защото им харесвам идеите. Ако влязат наши депутати там, те са достатъчно маймуни за да гласуват както им се каже - а именно за идеите, които ме интересуват мен. За мен е достатъчно и ПЕС, и ЕНП, и Либералите, и Зелените, да са достатъчно спънати и притеснение от скептицизма, за да не си позволяват тиранията, която налагат сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
Забележка-Томислав Дончев е учител и журналист:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
а тоя комплекс, дето го показа-с тънкият намек, че българското(в частност-партиите) не струват, то къде си тръгнал да ни вадиш от ЕС-барем ни облагородят там:) Или ти с мисъл за ЕС го правиш, а не за добро към нас?:) Ако смяташе, че сме по-добри, не трябва ли тогава да искаш да се отделим??? И не трябва ли именно по-добрите да са представителите на евроскептицизма, а не шепа мутрофони?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
Искаш ли и за биографията на Орешака да поговорим?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
френски възпитаник, основно политическа кариера, и за малко журналист към Радио Франс Ентернасионал А Атака не я коментирам, то ти си фен на тия дето са от тяхната черга.С повечето от тия биографии аз лично бих се гордял.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
добре, нека го направим. ГЕРБ:1. Томислав Дончев - бивш учител и преподавател2. Андрей Ковачев - бивш преподавател в университета Саарланд, после е търговски директор на няколко фирми3. Мария Габриел - с образование от Франция, цялата и кариера е била из БрюкселБСП:1. Станишев - типично по американски е обучаван и подготвян цял живот за ръководител(в САЩ се смята за нетипично да се сложи някой на висок пост, без да идва от средите на публичната администрация, ама зор да се обясни тук). Кариера в политиката, образование в Москва(престижно за времето си)2. Йотова - журналистка (сочена като голям критик на Виденов)3. Пирински - през соца е в в Министерството на външната търговия, напуска кабинета на Виденов преди кризатаДПС няма листа, но ще ползвам последните евродепутати:1. Владко Панайотов - преподавател в Минно-геоложкият2. Филиз Хюсменова - първоначално преподавател в Русенският, после в регионалният инспекторат в Силистра, после политическа кариера3. Метин Казак - френск
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 3
deant
преди 10 години
Изброи поименно и с биографиите кандидатите на ГЕРБ, БСП, ДПС и Атака. Нали ти е ясно, че гласуваме не за български партии, а за европейски. За мен е важно EFD да вкарат колкото може повече пълнеж в новия ЕП. Нашите нещастни депутати без значение от цвета са винаги само пълнеж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
чакай, че се заблеях-ще гласуваш за архонт Бинев? Т.е. НФСБ? Т.е. за тия, дето даже от Атака не ги искат?:) Да ти пейстна кои са членове, пък да видим Орешарски кой не го слага в малък джоб:архонт Бинев-известна столична мутраСтъки-ММА боецПоли Карастоянова-известна със съпруга си от НДСВ(и с това, че е бивша стюардеса)Любо Ганев-известен освен със спортната си кариера, също и като мутраКрум Савов-колкото и да ми е симпатичен, не вярвам да е там, за да им обяснява за футбола нещоЛюбен Дилов-син-тоя мисля, че е обиколил всички партии...Ама кво ти дреме:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
Боко на какъв език го е изказал това?А иначе като коментар-в съвета на 28те не се водят записки, не се допускат външни, нищо...обаче, ако приемем, че статията е фактологически вярна-еми да не се учудваме, че Хитлер е германец, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още