IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всеки ден ЕС внася енергийни източници за 1 млрд. евро

Страните от общността внасят почти 90% от петрола и 66% от природния газ, които потребяват

08:17 | 22.05.14 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

Ежедневно страните от ЕС внасят енергийни източници на стойност 1 млрд. евро, сочат разчетите на Европейската комисия. Tова изчисление е направено, след като през март Брюксел започна подготовката на стратегията за намаляване на енергийната зависимост.

А към днешна дата тя е голяма – вносът на енергия съставлява малко над 53,4% от потребяваната енергия в ЕС. Макар и последните години да са кризисни, т.е потреблението би трябвало да намалява, зависимостта непрекъснато расте. По данни на Евростат през 2002 година например 47% от енергийните ресурси са били вносни. През 2009 година внесените енергийни източници съставляват 53,7% от потребяваните.

Една от най-големите зависимости днес се наблюдава по отношение на петрола – почти 90% от него е внос. Вносът на природен газ е в рамките на 66% от потребяваното, а на твърдите горива (въглища) – 42%. По отношение на ядреното гориво също има не малка зависимост – 40% от потребяваните количества са вносни.

Русия е сред основните източници на горива за ЕС. През 2013 година 42% от внесения в страните от общността природен газ са от Русия. По отношение на петрола делът е 33%. Сред останалите източници на природен газ за ЕС са Алжир, Либия и Катар.

По данни на Евростат за 2012 година енергийната зависимост на България е доста под средното за ЕС ниво, но това е само благодарение на факта, че изнасяме енергия, както и заради ниската зависимост от вноса на твърди горива (21,4% от потреблението е внос). Статистиката обаче показва, че 83% от потребения природен газ са внос. Същото се отнася и за почти 97% от потребявания петрол.

Сред основните решения на проблема „енергийна зависимост“, сочени от ЕК до този момент, е подобряване на енергийната ефективност, което да свие и потреблението на енергийни ресурси. Другото решение е „зелената“ енергия. По последни данни през 2012 година 14,1% от крайното енергийно потребление се произвеждат от възобновяеми източници. Зелената енергия носи не само независимост за ЕС, но и отговаря и на очакванията за устойчиво и екологично развитие на икономиката, което имат част от европейците.

Днес 50% от електричеството се произвежда по технология, при която не се отделя въглероден диоксид. Става въпрос не само за ВЕИ-мощностите, но и за ядрените централи. Високата цена, която има електричеството от възобновяеми източници обаче на този етап се оказва пречка пред по-масовото развитие на сектора. Притесненията относно технологии пък спъват изграждането на ядрени централи, чието производство реално е екологично чисто (без емисии СО2).

Политиката за намаляването на енергийната зависимост тепърва ще бъде изработена от експертите в Брюксел. Стратегията трябва да бъде написана до средата на юни и обсъдена от Европейския съвет (лидерите на страните от ЕС) на 26-27 юни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 12 rate down comment 4
MZ/X
преди 9 години
България е може би единствената държава в ЕС, където продължават да ползват земеделска земя за фотоволтаици! Бъдещето е на покривните инсталации, които потенциално могат да покрият до 100% от потреблението на ток на домакинствата. Покачването на вноса на енергия в ЕС се случва основно поради 2 причини! Затваряне на съществуващи АЕЦ и ръста на моторизацията в Източна Европа. Ако има натиск в посока за ползване на земеделските земи, той е по скоро в посока на биогоривата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 8
deant
преди 9 години
Само че като гледам, скоро ще има граждански войни - за какво да се ползват площите - за земеделие или за перки и панели. Колко перки и панели трябва да сложим за да елиминираме ядреното гориво, газта и петрола? Особено с покачването на консумацията, както самата ЕК си призна, че се случва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 9
0pk
преди 9 години
Все едно наркозависим да налага санкции за внос на наркотици :]И как точно ядрената енергия била екологично чиста?Отработеното гориво в космоса ли го изхвърлят?Изобщо спукана ни е работата - не сварват да напечатат парите за купуване на ресурси :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 4
MZ/X
преди 9 години
Ако Европа не беше развивала ВЕИ сега щеше да внася 67% от енергията и да е още по зависима! Развитието на ВЕИ и енергийта ефективност са без алтернатива и Европа няма друг избор освен да поеме краткосрочно по високата цена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 12
deant
преди 9 години
Ще падна от смях.----------- Макар и последните години да са кризисни, т.е потреблението би трябвало да намалява, зависимостта непрекъснато расте. По данни на Евростат през 2002 година например 47% от енергийните ресурси са били вносни. ----------Това е голям майтап братче. Зелени енергии, въглеродни квоти алабала. Някой още ли вярва е "зелената политика". ЕС показа поредната измама, на която е автор ЕК и цялото им некадърно управление. На кого ще налагате санкции бе? Ще спрете да купувате от Русия ли? Че кой може да удържи на консумацията на "старата госпожа"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още