IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската централна банка отпуска още 58 млрд. долара за финансиране на банките

Руските трезори станаха по-зависими от финансирането на централната банка, след като изгубиха достъпа си до международните дългови пазари

11:46 | 17.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Елвира Набиулина. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Елвира Набиулина. Снимка: Ройтерс

Централната банка на Русия добавя 2 трлн. рубли (58 млрд. долара) към програма, насочена към преодоляване на недостига на парични средства от страна на банките, чиито позиции се влошиха през тази година, след като облигационните пазари им изиграха лоша шега, пише Bloomberg.

Главната финансова институция на страната очаква, че местните банки ще се нуждаят от 7 трлн. рубли, за да посрещнат финансовите си нужди до края на годината, разкри гуверньорът Елвира Набиулина по време на пресконференция вчера.

Сумата е повече от петте трилиона рубли, чийто размер бе превишен на 1 юни.

Руските трезори станаха по-зависими от финансирането на централната банка, след като чуждестранните инвеститори изоставиха местните активи, подтикнати от ескалиращата криза в Украйна, която също така отне достъпа на банките до международните дългови пазари.

Към 1 юни кредитите, отпуснати от Централната банка на Русия, съставляват 8,2% от финансирането в банковата индустрия. Това е увеличение на дела от 5,4%, отчетен в началото на 2013 г.

Нетните капиталови отливи от Русия нараснаха до 49,3 млрд. долара през първото тримесечие – най-голямата сума от четвъртото тримесечие на 2008 г. насам, разкри Набиулина. Отливите възлязоха на 16,2 млрд. долара през април и май, а до края на годината могат да достигнат поне 90 млрд. долара. Освен това вчера Централната банка на Русия запази основната си лихва на 7,5%.

За да стимулира дългосрочното финансиране, централната банка въведе рефинансиращ инструмент при лихва от 6,5 на сто за срок от най-много три години, като заемите за инвестиционни проекти са допустими след представяне на обезпечение, каза гуверньорът на финансовата институция. Също така тя увеличи размера на средствата, които осигурява на банките за срок от три месеца при предоставени нетъргуеми активи като обезпечение.

„Централната банка на Русия трябва да въведе мерки, които са типични за централните банки, чрез които да предостави ликвидност в средносрочен и дългосрочен план“, споделя Набиулина. Комбинацията от нисък растеж на депозитната маса, интервенциите на валутния пазар в периода януари-8 май в размер на 46 млрд. долара и ограниченият достъп до световните дългови пазари „се отразиха негативно на пасивите на банковата система“.

Въпреки че руската икономика може да отчете най-слабия си растеж от рецесията през 2009 г. насам, търсенето на кредити се увеличава заради „значителното влошаване на достъпа на руски компании до външните дългови пазари“.

През май търсенето на корпоративни заеми нарасна със 17,5% на годишна база, което е повече от растежа от 12,7 на сто, отчетен към края на 2013 г. От март до май руските компании са продали облигации за по-малко от 2 млрд. долара, което е по-малко от 19-те милиарда долара, пласирани преди година.

Последните опити на Русия и Украйна да постигнат примирие подлъгаха най-големия частен кредитор в страната - Alfa Bank, да се върне отново на пазарите този месец чрез емисия на 3-годишен дълг за 350 млн. евро.

Вторият по големина производител на петрол в Русия Лукойл съобщи, че е отложил плана за продажбата на еврооблигации на стойност 1,5 млрд. долара. Сбербанк пък възнамерява да продаде дълг за около 1 млрд .евро с матуритет поне 5 години, споделя анонимно лице. Банката е най-големият кредитор на развиващите се пазари в Европа, Близкия изток и Африка, посочва Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още