IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия намалява субсидиите за ток от ВЕИ

Разходите за него са скочили тройно през последните четири години

20:51 | 27.06.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Германия намалява субсидиите за ток от ВЕИ

Германският Бундестаг прие промени в Закона за енергетиката, които ще доведат до съкращаване на субсидиите за производство на зелен ток. Разходите за него са скочили с 200% през последните четири години.

Пред депутатите лидерът на социалдемократите и вицеканцлер Зигмунд Габриел защити предложенията за промяна в Закона за енергетиката. Той посочи, че целта на Германия продължава да остава същата, а именно до 2050-а година 80% от тока в страната да се добива от възобновяеми източници. 

Въпреки това държавата предлага намаляване на субсидиите за производството му. Опозицията поиска дебатите да се отложат до получаване на ново становище от Европейската комисия, но не успя да прокара предложението.

Брюксел критикува първоначалния вариант на новия Закон за енергетиката и Германия спешно нанесе много корекции, които според опозицията не били обсъдени достатъчно.

Между Берлин и Брюксел обаче все още продължава спор по темата. Европейският съюз настоява Германия да отмени таксата за екоток върху вносната електроенергия. Берлин отказва да се подчини, защото това обезсмисля енергийната реформа.

Целта на променения закон е да стимулира производството на електроенергия от възобновяеми източници, без това да се облага с допълнителни такси за потребителите.

Опозицията критикува правителството, че облекченията засягат предимно индустрията, а не толкова гражданите. 

(БНР)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 4
Rumen_
преди 9 години
Щом Германците могат, значи и ние можем. Хайде сега нашите дървени глави да проучат внимателно Германския опит и да препишат от тях как се прави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още