IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийната ефективност и заетостта – на фокус в новата политика за сближаване

Мерките по политиката в периода 2007 – 2013 година са дали резултат, отчита Европейската комисия

09:29 | 24.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Енергийната ефективност и заетостта – на фокус в новата политика за сближаване

В новия програмен период за политиката на сближаване на ЕС фокусът ще бъде енергийната ефективност, заетостта , конкурентоспособността на малките и средни предприятия и иновациите, съобщава на сайта си Европейската комисия.

Според изчисленията за периода 2014-2020 година около 38 млрд. евро ще бъдат представени под формата на инвестиции в областта на енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници. За сравнение в предишния програмен период за такива дейности са били изразходвани 16,6 млрд. евро.

За повишаване на конкурентоспособността на малките и средни предприятия ще бъдат отпуснати 33 млрд. евро, а само по линия на Европейския социален фонд и за инициативата за младежка заетост ще бъдат инвестирани 80 млрд. евро за развитие на човешкия капитал.

Припомняме, че целта на политиката за икономическо и социално сближаване на ЕС е да ограничи различията в отделните региони от общността и да насърчи структурни промени за развитие, които да доведат до икономически и социален растеж.

За осъществяването на тези амбициозни планове са създадени специални финансови инструменти, най-важни от които са структурните фондове и Кохезионният фонд, от които идва и финансирането по оперативните програми.

Анализът на ЕК показа, че в периода 2007-2013 година предприетите мерки по политиката на сближаване са довели до намаляване на различията и са спомогнали за откриване на повече от 600 хил. работни места в общността. Подпомогнати са 80 хил. нови предприятия. На 5 милиона граждани е бил предоставен достъп до високоскоростен интернет, а на 3,3 милиона — подобрено доставянето на питейна вода, отбелязва още ЕК. 

Освен това в търсенето на работа са били подпомогнати 5,7 милиона души, а други 8,6 милиона — в получаването на квалификация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още