IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Forbes: Лондон е най-влиятелният град в света

Английската столица привлича два пъти повече чужди инвестиции от Ню Йорк, сочи ново проучване

17:18 | 19.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Forbes: Лондон е най-влиятелният град в света

Лондон е най-влиятелният град в света, привличайки над два пъти повече чужди инвестиции от втория в подреждането Ню Йорк, показва ново проучване. 

Лондон е предпочитаната дестинация от богатите по света, има по-благоприятно разположение за пътуване със самолет и времевата му зона е по-удобна за правене на бизнес с Азия, според Forbes. Английската столица изпреварва Ню Йорк само с две точки именно заради по-добрата си въздушна мрежа, която измерва процента на останалите водещи дестинации извън региона на града, до които може да се пътува най-малко три пъти в седмицата от него, пише CNBC.

Компаниите от САЩ и Азия, идващи в Лондон в търсене на достъп до европейските пазари, бележат значителен ръст през тази година, според компанията за реклама на града London & Partners. „Напоследък се наблюдава голямо увеличение на броя на международните компании, инвестиращи в нашата столица“, каза изпълнителният директор на London & Partners Гордън Инс.

Компанията е помогнала на 260 международни компании да установят бизнеса си в Лондон през финансовата 2013/14 г., което е с 16% повече от 224-те фирми през 2012/13 г.

Лондон се оказва и най-привлекателен за технологичния сектор, като градът се е превърнал във водещ център на технологични стартъпи, а най-големият офис на Google извън Силивиевата долина също се намира там, според автора във Forbes Джоел Коткин.

„Лондон е не само историческата столица на английския език, което допринася за статута му на водещ медиен и рекламен център, но е и родното място на културните, правните и бизнес практиките, основополагащи световния капитализъм“, посочва той.

Факторите, които се вземат предвид при определянето на влиянието на даден град, са: привлечените чужди инвестиции, концентрацията на корпоративни централи в града; броят на отделните пазарни ниши, доминирани от него; възможност за пътуване до други водещи градове; сила на услугите за производителите и на финансовите услуги; медийно и технологично присъствие; расовo многообразие. 

Париж се нарежда на трето място след Лондон и Ню Йорк, но френската столица остава много далеч от двата водещи града във всички показатели, посочва Коткин. „Доброто класиране на Париж е по-скоро отражение на пълната доминация на града във все още голямата френска икономика, както и на концентрацията на всички водещи компании в страната в града, а не на неговото глобално влияние“, добавя той.

В бъдеще като основен претендент за титлата се посочва източноазиатският регион, като Токио е спряган за най-големия град в света. Сингапур, който се нарежда на четвърта позиция, притежава най-добрата основна инфраструктура на планетата, според доклада.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още