IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нетната печалба на Raiffeisen Bank International расте заради по-ниските разходи

Австрийският кредитор потвърждава годишните си цели въпреки нарастващото напрежение между Украйна и Русия - едни от основните пазари на банката

13:02 | 21.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Нетната печалба на Raiffeisen Bank International расте заради по-ниските разходи

По-ниските разходи осигуряват подкрепа за нетната печалба на Raiffeisen Bank International AG през второто тримесечие. Австрийският кредитор потвърждава годишните си цели въпреки нарастващото напрежение между Украйна и Русия, пише MarketWatch.

Най-голямата банка в Австрия по размер на активите е ключов играч в региона на Централна и Източна Европа и се нарежда сред 10-те най-големи банки в Русия. От Raiffeisen Bank International посочват, че продължават да разчитат на операциите си в страната и че ефектът от санкциите ще бъде минимален заради краткосрочния характер на дейността й.

Нетната печалба за периода април-юни се покачва до 183 млн. евро при 120 млн. евро, реализирани година по-рано. Ръстът е изненадващ в сравнение с очакванията на анализаторите за положителен финансов резултат в размер на 118 млн. евро.

Продължаващата нестабилност в Украйна, където валутните загуби стопяват приходите от търговска дейност на Raiffeisen Bank International, принудиха трезора да увеличи провизиите си с 15% на годишна база до 287 млн. евро от 249 млн. евро. В Украйна австрийската банка е петата по големина, като страната формира близо 2,4% от общата сума на активите.

Главният изпълнителен директор Карл Севелда описва първото полугодие като „динамично“, белязано от конфликта между Русия и Украйна, успоредно с регулаторните проблеми като например проверките на Европейската централна банка за качеството на счетоводните баланси на най-големите банки в еврозоната.

„Считаме, че Русия ще бъде атрактивен банков пазар в средносрочен и дългосрочен план. Ето защо оставаме на този пазар“, коментира Севелда при представянето на междинните финансови резултати.

Административните разходи спадат със 7,8 на сто до 764 млн. евро при 829 млн. евро, отчетени през вторите три месеца на предходната година. Понижението се дълги основно на по-евтините валути на Русия и Украйна. Нетният лихвен доход се покачва минимално до 975 млн. евро от 972 млн. евро година по-рано.

Мениджмънтът на Raiffeisen Bank International очаква тази година общите разходи да бъдат по-ниски спрямо 2013 г. и сумите на кредитите и авансите да бъдат като миналогодишните. Прогнозата на банката по отношение на нетните провизии е те да бъдат между 1,3 млрд. и 1,4 млрд. евро. Влияние върху тези цифри обаче биха могли да окажат конфликтът между Москва и Киев и проверките на ЕЦБ.

През последните няколко години Raiffeisen Bank International се мъчи да се възстанови от тежката финансова криза. Банката се нуждаеше от държавна помощ в размер на 1,75 млрд. евро и от 500 млн. евро от частни инвеститори. Банката вече върна държавната помощ.

Към 30 юни българското подразделение на австрийската кредитна институция – Райфайзенбанк, е седма по големина в страната (или шеста, изключвайки поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка от разпределението на банките по групи, което БНБ прави). Сумата на активите през първото полугодие е малко над 5,989 млрд. лв.

За първите шест месеца на 2014 г. нетната печалба на Райфайзенбанк нараства повече от два пъти – до 18,34 млн. лв. при 8,527 млн. лв, реализирани година по-рано. Нетният лихвен доход се покачва с 5,19% на годишна база до 118,898 млн. лв. Прирастът на показателя се дължи на по-високите приходи от лихви (153,198 млн. лв.) за сметка на по-ниските разходи за лихви (34,3 млн. лв.)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още