IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Raiffeisen Bank International надхвърли очакванията

Нетната печалба на австрийската банка за първото тримесечие на 2014 г. нарасна с 2,5% на годишна база до 161 млн. евро.

15:36 | 22.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Печалбата на Raiffeisen Bank International надхвърли очакванията

Австрийската Raiffeisen Bank International AG надмина очакванията на анализаторите за печалбата, съобщава Bloomberg. Нетната печалба за първото тримесечие на 2014 г. нарасна с 2,5% до 161 млн. евро. Средната прогноза на 15-те анкетирани от агенцията експерти бе за 128 млн. евро.

До четири седмици Raiffeisen би трябвало да получи разрешение от регулаторните органи да върне около 1,75 млрд. евро държавна помощ, която получи преди пет години. Първоначално регулаторните органи в Австрия не позволиха на трезора да се разплати с правителството заради наличието на рискове от загуби в Украйна и Русия. Но вече е ясно, че до няколко седмици те ще одобрят първия транш, разкри главният изпълнителен директор на Raiffeisen Карл Севелда.

„Въпреки изключително предизвикателната политическа и икономическа среда съумяхме да запазим стабилността на доходите“, каза той. „Бизнесът в Русия протича относително нормално, въпреки че икономическото развитие е по-слабо в сравнение с миналата година. Ето защо ние трябваше да наложим по-сурови изисквания при отпускането на кредити.“

Още през март Севелда предупреди, че ситуацията между Украйна и Русия може да причини загуби на украинския бизнес на банката му. Кризата подтикна Raiffeisen към продажба на поделението си там, което през тримесечието реализира първата загуба от повече от година. Случилото се постави на карта перспективите пред най-печелившото подразделение на австрийския кредитор – руската ZAO Raiffeisenbank.

Raiffeisen, която е втората по големина банка в Европа след италианската UniCredit, а в България поделението й е шесто по активи, обеща да се завърне към кредитния растеж тази година. Очакванията на банката са тази година провизиите за лоши кредити да нараснат с до 22% до 1,4 млрд. долара.

Прогнозата е направена на база допусканията, че кризата в Украйна няма да ескалира, а ЕЦБ няма да повиши капиталовите си изисквания. От друга страна разходите през първото тримесечие в Украйна и Русия вече нараснаха.

Австрийският трезор продаде нови акции за 2,8 млрд. евро през януари с цел да заздрави резервите си. Увеличението на капитала бе едно от най-големите за европейския банков сектор.

Коефициентът на Raiffeisen за капитала от първи ред е 9,9% и покрива новите изисквания на Базел III. От своя страна Европейската централна банка изисква от кредиторите поне 8% преди да придобие надзора над тях.

Печалбата преди данъци от операциите на Raiffeisen в Русия спадна с 30% на годишна база през тримесечието заради по-големите провизии и спад на приходите от търговски операции. В Украйна провизиите и свитото търсене причиниха загуба за 24 млн. евро. Това бе и първата тримесечна печалба от повече от година.

В България за периода януари-март Raiffeisen увеличи нетната си печалба с 31% спрямо година по-рано до 3,296 млн. лв., след като през 2013 г. записа загуба от над 43 млн. лв.

За първото тримесечие активите се понижават с 3,39% на година до 5,948 млрд. лв. Резултатът отрежда шесто място на Raiffeisen. През 2013 г. активите на българското поделение се свиха с 3,44%. Нетният лихвен доход за периода е нараснал със 7,52% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още