IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия ще позволи на руския олигарх Михаил Фридман да закупи поделение на RWE

Продажбата на подразделението за производство на петрол и газ Dea ще бъде факт въпреки обтегнатите отношения на Запада с Русия

10:07 | 22.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Германия ще позволи на руския олигарх Михаил Фридман да закупи поделение на RWE

Министерството на икономиката на Германия ще даде зелена светлина за продажбата на подразделението на RWE за производство на петрол и газ Dea на руския инвеститор Михаил Фридман въпреки обтегнатите отношения на Запада с Русия заради кризата в Украйна, предава Ройтерс, като се позовава на две лица, запознати със случващото се.

Икономическото ведомство съобщи през юни, че проучва възможностите за блокирането на продажбата на Dea за 5,1 млрд евро на Letter One - групата от инвеститори с руския олигарх Фридман начело. Сделката беше оповестена през март.

Тогава споразумението за продажба бе подложено на критики от висши германски политици, тъй като тъкмо тогава отношенията между Русия и Запада се обтегнаха. От своя страна Германия задоволява близо една трета от газовите и петролните си нужди от Русия.

Като част от сделката Фридман, който е вторият най-богат руснак, и другите инвеститори ще получат достъп до близо 190 лиценза за добив на петрол и газ и концесионни договори в Европа, Близкия изток и Северна Африка.

На теория германското правителство може да се позове на клауза в своето законодателство, касаещо международната търговия, по силата на която властите могат да блокират сделки за сливания и придобивания, които заплашват обществените ред и сигурност. Подобен ход обаче би бил безпрецедентен.

Първоначалните нагласи на RWE бяха сделката да бъде финализирана до края на годината. Антитръстовите органи на Европейския съюз вече дадоха своето съгласие.

Представители на министерството, на RWE и на консорциума Letter One са отказали коментар, уточнява Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още