IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

RWE понижи прогнозата за представянето си през 2014 г.

Нетната печалба на най-голямата немска енергийна компания спадна с 27% през първото тримесечие, след като ВЕИ секторът продължи да подкопава бизнеса й

11:05 | 14.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	RWE се съгласи да продаде подразделението си за производство на петрол и газ Dea за 5,1 млрд. долара на група руски инвеститори. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

RWE се съгласи да продаде подразделението си за производство на петрол и газ Dea за 5,1 млрд. долара на група руски инвеститори. Снимка: Ройтерс

RWE AG понижи прогнозата за представянето си през 2014 г. Немската компания направи това, за да отрази продажбата на поделението й за производство на петрол и газ Dea на група руски инвеститори, предава МarketWatch. Нетната печалба на концерна спадна с 27%, след като субсидираните възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) продължиха да подкопават бизнеса на дружеството.

Най-голямата немска енергийна компания сега очаква, че за 2014 г. оперативната печалба ще бъде в границите от 3,9 млрд. евро до 4,3 млрд. евро. Така поставената цел е с 33,9% по-ниска от постигната през 2013 г. оперативна печалба в размер на 5,9 млрд. евро. Очакванията на RWE са, че тазгодишната оперативна печалба ще спадне с 23,7%.

Печалбата след данъци ще се понижи до диапазона от 1,2-1,4 млрд. евро, което ще бъде спад от 47,8% спрямо спечелените 2,3 млрд. евро миналата година. Компанията очаква, че печалбата преди данъци ще се свие с най-много 43,5%.

RWE се съгласи да продаде подразделението си за производство на петрол и газ Dea за 5,1 млрд. долара на LetterOne - група руски инвеститори, водена от Михаил Фридман, който контролира й руския конгломерат Alfa Group.

Нетната печалба на RWE за първото тримесечие на 2014 г. спадна с 27,2% до 995 млн. евро. За сравнение – през първите три месеца на миналата година положителният финансов резултат бе 1,4 млрд. евро. Изключвайки еднократните ефекти, печалбата намаля с 35,5% до 838 млн. евро от 1,3 млрд. евро, отчетени година по-рано. Анализаторите очакваха, че компанията ще постигне 852 млн. евро печалба.

Оперативната печалба на RWE се сви с 18,4% до 1,9 млрд. евро от 2,3 млрд. евро. Приходите от продажби намаляха с 8,6 на сто на годишна база до 14,66 млрд. евро. Експертите прогнозираха оперативна печалба от 1,94 млрд. евро при приходи за 15,31 млрд. евро.

Както и повечето енергийни компании в Европа, немската RWE се бори с растящите обеми на възобновяема енергия. Много правителства предоставят субсидии за производството на т.нар. „зелена енергия“ в опит да постигнат амбициозните цели на Европейската комисия.

Но доходоносните субсидии доведоха до пренасищане на производството, което се отрази отрицателно на цените на едро. Комбинацията от тези фактори се отрази негативно на енергийните концерни на Стария континент.

Фрапиращите последици се проявиха с пълна сила през март, когато RWE оповести първата си годишна загуба от повече от 60 години. Като причина мениджмънтът на немския гигант посочи именно конкуренцията на производителите на ВЕИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още