IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вълната от фалити на руски туристически компании не стихва

"Санта Люция" прекрати дейността си и така стана десетият туроператор, фалирал в Русия това лято

16:55 | 25.08.14 г.
Вълната от фалити на руски туристически компании не стихва

Още една руска туристическа компания преустанови дейността си, съобщава ИТАР – ТАСС. Става дума за оператора „Санта Люция“, специализиран в изпращане на туристи в страни като Египет, Турция и Обединените арабски емирства, както и по-екзотичните дестинации Куба, Малдивите и Тайланд.

Компанията уточнява, че не повече от 10 нейни клиенти са останали извън страната и не може да обезпечи тяхното завръщане. Представители на „Санта Люция“ са се свързали с всички свои клиенти.

Компанията вече подготвя и документацията за сезиране на застрахователната си компания - „Либерти страхование“, за възникналата ситуация.

Причината за прекратяването на дейността, посочена от „Санта Люция“, е положението на туристическия пазар в Русия през последните месеци.

От юли насам фалираха вече десет туроператора, като след фалита на „Нева“ на пазара се наблюдава ефектът на доминото. Последните случаи са от края на миналата седмица, когато за прекратяването на дейността си съобщиха операторите„Атлас“ и „Милана Тур“. Някои от фалиралите компании имат дейност и на българския пазар.

Кризата в сектора остави хиляди руснаци в чуждите курорти без възможност да се завърнат безпрепятствено по домовете си. Според данни на руската Федерална агенция по туризма до средата на август от фалитите са засегнати 65 хил. руски граждани.

Част от тях обаче не са успели да отидат на почивка и за компенсация руското правителство им предлага безплатна почивка в Сочи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още