IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йотингер: В случай на нужда Украйна трябва да може да получава газ от ЕС

България и Словакия могат да внасят втечнен газ или да ползват реверсивни газови връзки, обяснява еврокомисарят

12:31 | 26.08.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Йотингер: Не мисля, че руският президент иска да превърне енергийните доставки в инструмент на своята политика. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Йотингер: Не мисля, че руският президент иска да превърне енергийните доставки в инструмент на своята политика. Снимка: Ройтерс

Европейският съюз трябва да е готов, в случай че Русия тотално преустанови газовите доставки, твърди европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер в интервю за германския таблоид Bild.

„Аз не мисля, че руският президент (Владимир) Путин иска да превърне енергийните доставки в инструмент на своята политика", казва Йотингер. Независимо от това обаче ЕК е подготвила за срещата на върха на ЕС през октомври анализ за последиците от най-лошия сценарий, при който ще има прекъсване на доставките на газ от Русия.

В момента шест страни от ЕС зависят на 100% от руския газ. От тях четири получават газа директно, без той да преминава през територията на Украйна. В това отношение Брюксел следва да бъде готов да вземе предпазни мерки, както за себе си, така и за Украйна, казва Йотингер. 

Що се отнася до прекъсването на доставките за напълно зависимите от руския газ страни от ЕС, като България и Словакия, то ЕС трябва да вземе предпазни мерки, като използването на втечнен газ и така наречените обратни (реверсивни) газови връзки, посочва еврокомисарят.

По думите му газовите хранилища в Украйна са пълни наполовина. До зимата количеството в тях следва да се допълни. „Ако е необходимо, трябва да бъде възможно и прехвърлянето на газ от страните от ЕС към Украйна", заявява още Йотингер.

По-рано през месеца Украйна обяви, че може да спре транзита на газ от „Газпром“ през своята територия заради подкрепата на Русия за украинските сепаратисти. Енергийният гигант, който задоволява 15% от търсенето на природен газ в Европа чрез тръби, преминаващи през Украйна, спря доставките за последно на 16 юни, заради спор за дълга на държавата и цената на горивото. 

Дори и да се стигне до спиране на горивото, Европа ще бъде в състояние да покрие нуждите си при умерени зимни условия, използвайки наличните си запаси и внасяйки повече втечнен природен газ от Норвегия, счита Citigroup. Централна и Източна Европа ще бъде най-засегнатият регион, тъй като Латвия и Естония са напълно зависими от руския газ, докато между 80% и 90% от газа в Словакия, Унгария и България идва от Русия. 

Същевременно Йотингер нарече планираната за по-късно във вторник среща в Минск на руския президент Владимир Путин и украинския му колега Петро Порошенко "добър знак".

Все пак обаче конфликтът между двете страни е заплашен от ескалация, смята той. „Спешно е необходим компромис", настоява Йотингер, но преди това трябва да бъде сключено споразумение за прекратяване на огъня. Комисарят предлага Русия да се ангажира да не подкрепя сепаратистите в източната част на Украйна, докато Украйна от своя страна следва да предложи на тези сепаратисти при определени условия да не търси наказателна отговорност от тях.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
"Йотингер: В случай на нужда Украйна трябва да може да получава газ от ЕС "------------------------------Муахахаха , не по-малко амбициозна заявка от една друга широко прокламирана цел на евро-чиновниците : до 2050 -а европейските мъже да почната да раждат.С интерес ще наблюдаваме, кое ще успеят да реализират по-напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
energetik
преди 9 години
Поредната "класика" от Йотингер :-)"Реверсивни доставки и втечнен газ ???" И от кой точно LNG терминал предлага господина да си вкарваме втечнения газ тази зима? Че ние даже на чертеж нямаме такъв ...И разбира се нито зъб не се обелва за компенсиране на евентуалните ни загуби - а Захариева говореше за стотици милиони месечно !!!Но Йоти явно е над тези дребни детайли, той мисли по-глобално ...Интересно, колко ли минути би се задържал на поста си, ако изръси подобна простотия за евентуално компенсиране на руските газови доставки към Германия? Що ли си мисля, че не повече от 5, максимум 10 !!!И въобще след грандиозните "успехи" на Източния фронт некадърниците Аштън и Барозу вече ги навряха в девета глуха и от месеци не им дават да припарят до темата Русия и Украйна! Ама като го гледам този титан на мисълта, май най-добре ще е цялата Еврокомисия да излезе в неплатен отпуск до утвърждаването на новите комисари !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
А бе, тоя лемур у ред ли е? Как такива *** в един момент се оказаха на върха в управлението на най-стария, най-развит, най-умен и най-богат континент? Как една хилядолетна цивилизация се докара до там да поставя съдбата си в ръцете на подобни организми?България да внася втечнен газ! Онемях от тази мозъчна конвулсия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
А може би е време да дойде азовият рай за Украинците. ако си плащат на цените на които Европейските страни, може да се получи. ако трябва да ги изнасяме на гърба си може би е по добре да се оправят сами.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още