IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карни: Шотландия ще има нужда от огромни валутни резерви, ако запази лирата

Сорос пък смята, че моментът е възможно най-лошият за отделянето на страната и ще има огромен ефект върху авторитета на Великобритания

12:06 | 11.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Карни: Шотландия ще има нужда от огромни валутни резерви, ако запази лирата

На независима Шотландия може да и се наложи да натрупа валутни резерви на стойност по-голяма от икономиката на страната, ако иска да продължи да използва британската лира, заяви гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни, цитиран от Bloomberg.

„Обемът на резервите трябва да отговаря на изискванията на кредитора от последна инстанция, но и да обезпечава парите в обращение“, посочи Карни. Той отказа да коментира каква част от резервите на Великобритания ще получи Шотландия, ако се отдели от кралството. Въпросът подлежи на договаряне между двете страни.

Карни сподели, че АЦБ има план за действие в случай на отделяне на Шотландия, без да дава подробности. Той уточни, че АЦБ ще ръководи въпросите относно финансовата стабилност по време на процеса на отделяне на Шотландия и докато протичат преговорите за поделянето на активите и пасивите.

Във все по-коментирания с наближаването на референдума дебат за шотландската независимост се включи и американският милиардер Джордж Сорос.

Според Сорос, който печели състояние, атакувайки именно британската лира, сегашният момент е възможно най-лошият за отделянето на Шотландия от Великобритания, пише CNBC, цитирайки Financial Times. Сорос посочва, че обявяването на шотландската независимост ще има огромен ефект върху международния авторитет на Великобритания и призовава за по-голямо единство.

Междувременно шотландската банка Royal Bank of Scotland (RBS) обяви, че ще премести централата си в Лондон, ако шотландците изберат пътя на независимостта на референдума на 18 септември, предава BBC. В свое писмо до служители на банката изпълнителният директор Рос МакЕван обаче посочва, че няма намерение да премества дейността или работните места на служителите.

„Виждането ми като изпълнителен директор е, че решението да бъде преместена централата на банката няма да се отрази върху ежедневните ни услуги, които предоставяме на клиентите ни в Шотландия“, е написал МакЕван в писмо до шотландския министър-председател Алекс Салмънд. „Това е техническа процедура, свързана със стратегията и бизнес плана на банката. Нямаме намерение да местим дейността си или работните места на служителите ни“, пише в писмото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още