IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Турпомощ" евакуира руски туристи, останали в чужбина

14 руски туроператора прекратиха дейността си това лято и оставиха част от туристите си в чуждите курорти

10:48 | 15.09.14 г.
"Турпомощ" евакуира руски туристи, останали в чужбина

Асоциацията на туристическите компании в Русия - „Турпомощ“, е поела ангажимент за извозването на част от руснаците, останали в чужбина след фалита на своя туроператор, съобщава ИТАР – ТАСС.

Само в началото на септември три компании прекратиха дейността си и оставиха туристи в Гърция, България, Тунис, Черна гора, Испания, Италия, Китай и Кипър. По оценки на асоциацията на туристическите агенции от евакуация се нуждаят 5,5 хил. клиенти на „Солвекс – Турне“ и 3,8 хил. души, които са ползвали услугите на „Южен кръст“.

Част от тях са били на почивка в България и по данни на „Турпомощ“, на 12 септември вечерта е била организирана евакуацията на 190 туристи от Варна.

Всички туристи на „Солвекс – Турне“ ще бъдат върнати в домовете си до 17 септември, а на „Южен кръст“ - до 20 септември, става ясно още от справка в сайта на асоциацията. Тепърва започва евакуацията на туристите на компаниите, почиващи в Гърция.

Припомняме, че през това лято фалит обявиха множество туристически компании. Началото постави един от водещите туроператори в страната - „Нева“. След като компанията спря дейността си с ефекта на доминото по този път тръгнаха още 13 компании. Последната от тях - „Море Солнце“, обяви невъзможността си да изпълни своите задължения към туристите в петък.

Част от компаниите оставиха туристи и в България, но до сериозни проблеми с тях не се стигна. Туристическите асоциации у нас обаче предупредиха за намаляване на броя на туристите от Русия, свързано с фалитите на компаниите.

В крайна сметка сезонът у нас завършва с намаление на всички показатели, коментира в края на миналата седмица Румен Драганов от Института за анализи и оценка в туризма. На фона на кризата между Русия и Украйна и лошите метеорологични условия у нас обаче сезонът е преминал успешно, допълни още експертът и очаква при добри снежни условия ръст от 10% на зимния туризъм. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още