IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облекчение на европейските борси след стрес тестовете*

Книжата на германската Commerzbank отчитат ръст от близо 10% и повеждат Dax, книжата на Banca Monte dei Paschi се сринаха с 15%

12:15 | 27.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След публикуването на резултатите от стрес тестовете на европейския банков сектор в началото на седмицата се очертават печалби за борсите на Стария континент.

Макар и да имаше предварителни спекулации за резултатите и пазарът вече да ги е взел предвид, окончателните данни на ЕЦБ се приемат с облекчение на пазарите, твърди борсов участник пред WSJ.

Като цяло 25 от 130 тествани банки не са издържали добре теста, но все пак 12 от тях са натрупали през 2014 г. капитал и нуждата от допълнително набиране към момента е по-ниска и като цяло банковата система на ЕС се намира в добро състояние, а големите банки не са засегнати.

Германският индекс Dax стартира борсовата търговия при ниво от 9 070 пункта, или ръст от 0,9%, след като в петък приключи сесията на равнище от 8 988 пункта. Водещият германски бенчмарк е подкрепен от книжата на Commerzbank, които отчитат ръст от 9,5% до най-високото си постижение от средата на септември. Акциите на Deutsche Bank поскъпват с около 3 на сто. 

Индексът Euro-Stoxx 50 започна новата седмица на 3 059 пункта след 3 030 пункта в петък вечер. В Париж САС 40 нарасна с 41,94 пункта, или 1,02 на сто, до 4170,84 пункта, след като резултатите от тестовете бяха приети с облекчение от инвеститорите. Лондонският индекс FTSE-100 се покачва с 50,40 пункта, или 0,79 на сто, до 6439,13 пункта. 

В Италия обаче акциите на  Banca Monte dei Paschi се сринаха с 15%. Книжата се търгуваха само пет минути, след което търговията с тях бе преустановена. 

Недостигът на капитал в банковия сектор се оценява на близо 25 млрд. евро. Както обаче отбелязва Societe Generale в свой коментар, тази сума се отнася за балансите към края на 2013 г. Междувременно много банки вече са натрупали допълнително капитал, така че действителните капиталови изисквания вече са за 10 млрд. евро. Най-висока капиталова нужда изпитва италианската Monte dei Paschi, която трябва да набере 2,1 млрд. евро. Като цяло девет италиански банки не са издържали теста. 

Трейдърите очакват ръстове на акциите в банковия сектор. Опасенията на инвеститорите от евентуалното скъпо увеличение на капитала вероятно ще намалеят след публикуването на резултатите. Societe Generale сега очаква продължителен период на добър инвестиционен резултат за банковия сектор. Сега компаниите от сектора биха могли да се фокусират повече върху максимизиране на печалбите си. Според Societe Generale оценката на сектора е атрактивна. По-слабо от целия индекс се очаква да е представянето за италианските банкови акции поради големия брой на неиздържалите теста институции.

Като малка спирачка за тренда въпреки добрите като цяло резултати от стрес тестовете пазарните участници оценяват увеличените провизии на Deutsche Bank заради съдебни спорове. „Разходите за третото тримесечие са по-високи от очакваното", твърди търговец. „Това упражнява известна тежест, но от друга страна също така показва, че те ще се справят с тези досадни неща по-бързо, отколкото се очакваше". 

* Актуално към 11,30

Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria Оn Air 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още