IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стачката в Lufthansa се разраства

Протестите ще продължат поне до петък, като вече обхващат и полети на дълги разстояния

09:10 | 19.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Проблемите в&nbsp;Lufthansa продължават. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Проблемите в Lufthansa продължават. Снимка: Ройтерс

Стачката в най-голямата германска авиокомпания Lufthansa се разраства. Членуващите в синдиката Cockpit пилоти ще протестират и в четвъртък и петък. След като в сряда бяха отменени близо 750 полета по кратките и средните дестинации, сред които и четири полета от и до София, в четвъртък ще отпаднат и полети по дълги разстояния, предава DPA.

За петък синдикатът обяви нови протести, като тогава отново ще отпаднат полети по средни и къси дестинации. Полетите на дъщерните дружества на Lufthansa - Germanwings и Eurowings, няма да бъдат засегнати.

Така германският превозвач бе принуден да отмени близо половината от полетите на дълги разстояния за днешното си разписание заради стачката на пилотите. Според Lufthansa обаче въпреки протеста 43 от планираните 85 междуконтинентални полета ще могат да се осъществят. При дъщерната компания за товарни полети Lufthansa Cargo, при която също има стачки, няма да отпадне нито един полет, уверява превозвачът.

Още в сряда съюзът на пилотите Vereinigung Cockpit обяви стачка по къси и средни разстояния. Около 80 000 пътници са били засегнати от закъсненията и отпадналите полети. На летищата във Франкфурт и Мюнхен, които са основните аеропорти за Lufthansa, обаче всичко премина спокойно, обявява компанията.

Причината за дванадесетия кръг от стачки в момента е новият провал на преговорите за колективни договори между Lufthansa и Vereinigung Cockpit. Основната ябълка на раздора са преходните заплащания при пенсиониране за около 5 400 пилоти в групата. Авиокомпанията възнамерява да праща пилотите си в пенсия най-рано на 60 години, вместо досегашните 55 години, а пилотите се противят на това решение.

Сега те могат да се оттеглят на 55 години, като получават 60% от заплатата си през следващите 10 години. Наскоро обаче Европейския съюз промени правилата за лицензиране на летците и им позволи да работят до 65 години. Профсъюзът, който представлява 5 400 души, настоява за запазване на настоящите правила.

Последната предишна голяма стачка бе в началото на декември. От април досега в спора са били отложени почти 7 000 полета на Lufthansa, Lufthansa Cargo и Germanwings. Компанията оцени загубите заради протестите на персонала от началото на 2014 г., в това число и стачките на наземния персонал, на около 170 млн. евро. Други изчисления показаха, че всеки ден стачка в компанията коства 25 млн. евро на германската икономика.


 


 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още