IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерите на ЕС планират удължаване на санкциите срещу Русия

Свалянето на санкциите се обвързва с прилагането на мирното споразумение от Минск

10:42 | 20.03.15 г. 1
Лидерите на ЕС планират удължаване на санкциите срещу Русия

Лидерите на Европейския съюз (ЕС) предприеха първата стъпка към удължаване на икономическите санкции срещу Русия, съобщава Financial Times. На снощното заседание на Съвета на ЕС те са се споразумели, че санкциите ще се поддържат, докато не се приложи напълно мирното споразумение от Минск за Източна Украйна, допълва изданието.

Предвижда се санкциите, които изтичат през юли, да бъдат незабавно удължени.

В комюнике на Съвета на ЕС е отбелязано, че споразумението от Минск трябва да бъде изпълнено до декември. Това подсказва, че санкциите ще бъдат удължени с още шест месеца, а не с цяла година.

Лидерите на ЕС дебатираха и дали Брюксел трябва да оценява договорите за доставка на природен газ между държавите от блока и руския газов гигант Газпром. Според председателя на Съвета Доналд Туск това е бил най-спорният въпрос на заседанието.

Според дипломати Туск и Полша са останали изолирани в опита си да окажат натиск да се приеме Европейската комисия да отхвърля газови договори, ако счете, че Газпром е нарушил законодателството на ЕС. Във финалното заключение на Съвета е записано само, че ЕС трябва да осигури „прозрачност на двустранните споразумения и съвместимост с разпоредбите на ЕС за енергийната сигурност“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още