IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските акции приключиха на зелено

Британският FTSE 100 затвори над границата от 7 000 пункта за първи път в историята си

19:17 | 20.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските акции приключиха на зелено

Акциите на Стария континент се повишиха в петъчната сесия, като британският FTSE 100 затвори над границата от 7 000 пункта за първи път в историята си, предава CNBC.

Германският DAX нарасна с 1,2% до 12 039 пункта, френският CAC 40 се повиши с 1% до 5 087 пункта, а британският FTSE-100 прибави 0,9% до 7 023 пункта.

Водещият британски индекс бе подкрепен от силното представяне на местните акции от сектора на енергията и суровините, които имат голямо тегло в него.

Особено силно се представи циментовата компания CRH (+5%) след новината, че ще купи активи за 6,5 млрд. долара от Holcim и Lafarge, които се разбраха за сливането си. Акциите на Holcim прибавиха 0,5%, а тези на Lafarge се повишиха с 2,1%.

Европейските акции бяха подкрепени от положителната инерция на Wall Street, а книжата от еврозоната - от растящите надежди, че Гърция може да постигне сделка със своите кредитори, след като германският канцлер Ангел Меркел заяви днес, че помощта за страната може да започне да се изплаща, ако бъде одобрен списъкът с реформи. Индексът на Атинската борса затвори с ръст от 2,9%. 

Еврото поскъпна спрямо долара след коментарите на Меркел, което помогна на американския петрол да се повиши с близо 5%.

Книжата на Pirelli поскъпнаха с 3,5% след информацията на Reuters, че ключов акционер в италианския прозиводител на гуми е в разговори с China National Chemical Corporation.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още