IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция и ЕС се готвят за заздравяване на митническия съюз

Планира се разширяване на споразумението, но официалните преговори едва ли ще започнат преди лятото на 2016 г.

13:39 | 23.03.15 г.
Турция и ЕС се готвят за заздравяване на митническия съюз

Турция и Европейският съюз (ЕС) се подготвят да заздравят митническия си съюз в опит да задълбочат връзките помежду си въпреки застоя на преговорите с Анкара за членство и напрежението заради преминаването на радикални ислямски бойци през турска територия, съобщава Financial Times.

Висши държавници от Турция и ЕС ще проучват възможностите за разширяване на митническия съюз и в сферата на услугите, земеделието и обществените поръчки. Дълго време Анкара устояваше на идеята с мотива, че подобен съюз може да се разглежда само в светлината на пълноправното членство в ЕС, отбелязва изданието.

„В момента сме отворени за този въпрос, преди не бяхме“, коментира представител на турската страна, пожелал анонимност. „И двете страни предприемаме по-креативен подход“, допълва източникът на изданието.

Инициативата отразява схващането на Брюксел и Анкара, но не и непременно на всички членки на ЕС, че задълбочаването на връзката между Турция и блока е важна от икономическа и стратегическа гледна точка. „Това не е панацея, преговорите ще бъдат тежки, но това е важна първа крачка“, коментира и представител на ЕС, пожелал анонимност.

През последните години преговорите за членство на Турция в ЕС са в пълен застой не само заради Кипърския въпрос, но и заради противопоставянето на Германия и Австрия. Интересът на Анкара от членство в блока също намаля, а и ЕС не харесва авторитарния подход на управление на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Проблемните преговори за членство на Турция в ЕС донякъде оформиха взаимоотношенията между Брюксел и Анкара, което затруднява заздравяването на взаимоотношенията в различни области. От старта на преговорите през 2005 г. са отворени 13 от 35 глави, но само 1 беше затворена.

Когато митническият съюз между ЕС и Турция беше обявен през 1995 г., това беше едно от най-амбициозните споразумения на Брюксел със страна извън блока. Анкара обаче вдигна бариерите пред инвеститорите и насърчи вложенията в промишлеността, а съюзът в Брюксел не покрива други сектори от икономиката.

Анкара се опасява също така, че евентуално успешно търговско споразумение между ЕС и САЩ ще даде възможност на американски стоки да влизат свободно в Турция „през задния двор“.

Официалните преговори вероятно няма да започнат преди лятото на 2016 г., отбелязва изданието. Еврокомисията първо ще подготви оценка на въздействието на евентуално разширяване на съюза. Отделно ще е необходимо допълнително време за одобрение на преговорите от държавите членки в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още