IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дойде ли денят на истината за Гърция?

Няколко ключови срещи на Стария континент днес вероятно ще определят бъдещето на силно задлъжнялата страна

08:15 | 22.06.15 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Протестиращи окупираха Атина.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Протестиращи окупираха Атина. Снимка: Ройтерс

Гръцкият премиер Алексис Ципрас прекара голяма част от времето си в неделя в работния си кабинет, обсъждайки по телефона новата гръцка оферта за споразумение с лидерите на Германия, Франция и Европейската комисия.

"Премиерът на Гърция представи предложението на тримата лидери (на ЕС – бел. ред.) с цел взаимноизгодно споразумение, което ще доведе до окончателно решение, а не отлагане на решаването на проблема", се казва в изявление от офиса на Ципрас, цитирано от Ройтерс. 

"Новото гръцко предложение получено... Добра основа за постигане на напредък на срещата на върха на еврозоната", написа в акаунта си в Twitter Мартин Зелмайр, началникът на кабинета на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Алексис Ципрас ще се срещне с президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, президентът на ЕЦБ Марио Драги, ръководителя на МВФ Кристин Лагард и председателя на Еврогрупата Йерун Диселблум в 10 часа българско време, съобщи говорител на ЕС. Финансовите министри от еврозоната пък трябва да се срещнат 90 минути по-късно, докато срещата на върха на еврозоната е насрочена за 20 часа българско време.

Фокусиран върху ангажимента си да прекрати строгите икономии, Ципрас се съпротивлява на исканията за намаляване на разходите за пенсии и настоява категорично за облекчаване на дълга в замяна на реформи.

Въпреки това гръцки официални представители заявиха, че Атина може би вече е готова да разгледа повишаване на данъка добавена стойност или други налози, за да успокои кредиторите, които искат конкретни доказателства, че бюджетните цели ще бъдат изпълнени.

"Няма време за губене. Всеки ден е от значение. Разговорите и преговорите трябва да продължат, докато не се постигне споразумение", заяви френският президент Франсоа Оланд по време на съвместна пресконференция с италианския премиер Maтеo Ренци.

Атина се нуждае спешно от достъпа до финансиране, за да се избегне дефолт по задълженията към МВФ в размер на 1,6 млрд. евро, които трябва да бъдат платени в края на месеца.

Източници във Франкфурт и Брюксел заявиха, че също днес Бордът на ЕЦБ ще обсъди ликвидността на банковия сектор на Гърция. По думите им общата сума на изтеглените от кредиторите средства през миналата седмица е надхвърлила 4 млрд. евро.

Същевременно поддръжници на гръцката управляваща партия СИРИЗА се събраха в Атина в неделя, за да изпратят "силно съобщение на съпротива" срещу исканията за повече съкращения на разходите и увеличаване на данъците в страната, засегната от години на рецесия.

Съгласно мерките за строги икономии, наложени от МВФ, ЕС и ЕЦБ при двете спасявания на страната, икономиката на Гърция спадна с една четвърт, заплатите и пенсиите бяха орязани, а безработицата се движи около 25 на сто.

Гръцкото правителство твърди, че икономиите са увеличили негативния ефект от кризата. Високопоставен депутат от СИРИЗА заяви в неделя, че предишните идеи, представени от Юнкер, биха довели до "социален холокост".

"Демокрацията не може да бъде изнудвана, достойнството не може да бъде скрито", посочиха още от управляващата партия по време на митинга в неделя.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 8 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
Ама той и Ципрас е за оставане в ЕС и ЕЗ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 6
lyusien
преди 8 години
Do $ Sledvashtite 6 chasa sa reshavashti Shansovete sa sporasumenie sa pod 20 % Dano da sam losh prorok Garzia e nash sased i mnogo dobar targovski partnor
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 6
Nikola666
преди 8 години
В българските медии се отразяват само демонстрациите на противниците на споразумението, но не и на тези които подкрепят оставането на Гърция в ЕС и намиране на компромис.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 2
i_ivanov80
преди 8 години
Не знам, все ми се струва, че решението няма да е днес.Като гледам как експлодираха днес сутринта борсите изхождам, че голяма част от инвеститорите очакват споразумение днес, но не трябва да се забравя, че гърците имат още малко време. Все пак в четвъртък има още една среща на министър-прецедателите, а това са още няколко дни, в които може да се изкрънка нещо по гръцки :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 10
lyusien
преди 8 години
Ne iskam da svuchi plasheshto no veroatno sled nakolko chasa Garzia hse se rasdeli s imidga si na dargava ot E C i she se otpravi kam Tretia svat Kakvo she stane Vigte kakvo se sluchi s nas pres 1990 g sled kato Lukanov obavi moratrium na dalga i kakvo se sluchi sled tova Tova gi chaka i Garzia sa sagalenie
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 11
Сините камъни
преди 8 години
А кога ще дойде денят на истината за ЕС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Инвесторе, хайде събудете се и събудете и редактора вече"обсъждайки по телефона НОВОТО гръцка оферта за споразумение ""заявиха, че също в днес Бордът на ЕЦБ"Гледах подобни конструкции и в друга днешна статия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още