IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ призоваха кредиторите да обмислят облекчаване на дълга на Гърция

Bажно e да се положат всички усилия за връщане към пътя, който ще позволи на Гърция да възобнови реформите, посочиха от Белия дом

09:58 | 29.06.15 г. 28
САЩ призоваха кредиторите да обмислят облекчаване на дълга на Гърция

Правителството на САЩ разглежда с особено внимание развитието на гръцката криза и цялостната ситуация в еврозоната. Президентът Барак Обама и финансовият министър Джак Лю призоваха лидерите на Европа и Международния валутен фонд (МВФ) да се намери решение Гърция да остане в рамките на валутния блок, предава WBP Online.

Обама и германският канцлер Ангела Меркел проведоха телефонен разговор в неделя за развитието на събитията и постигнаха съгласие, че трябва да се намери начин Атина да възобнови пътя на реформите, без да напуска еврозоната.

Лидерите на САЩ и Германия "се съгласиха, че е критично важно да се положат всички усилия за връщане към пътя, който ще позволи на Гърция да възобнови реформите и растежа в еврозоната", се посочва в изявление на Белия дом. Според комюникето икономическите съветници от двете страни провеждат постоянен мониторинг на бързо променящата се ситуация.

Освен това американският финансов министър Джак Лю говори с лидерите от МВФ, Германия и Франция в събота, призовавайки ги да се намери начин да се запази Гърция в зоната с единна валута. Той също така ги посъветва да бъде обсъден въпросът за облекчаване на дълга на Гърция, за което намекна по-рано и МВФ.

"(Финансовият министър – бел. ред.) Лю отбеляза, че е важно всички страни да продължат да работят за постигане на решение, включително да обсъдят потенциално опрощаване на дълга на Гърция в навечерието на референдума на 5 юли, обявен от премиера Ципрас", се посочва в прессъобщение на Министерството на финансите на САЩ.

Финансовият министър говори и с гръцкия премиер Алексис Ципрас за ситуацията в средиземноморската страна, призовавайки го да се намери "прагматичен компромис" с кредиторите на страната.

Лю "подчерта необходимостта Гърция да приеме трудните мерки за постигане на по-прагматичен компромис с кредиторите си. Той отбеляза също, че е важно да се предприемат необходимите стъпки, за да се запази финансовата стабилност в навечерието на референдума".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 49 rate down comment 10
bgMan
преди 8 години
Много добре съм разбрал, ти не си разбрал че връщам обратен отговор на подателя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 65 rate down comment 11
Стефчо
преди 8 години
Нещо не си разбрал. САЩ няма намерение да спасява Гърция, а нарежда на ЕС да спасява Гърция за своя сметка. Има малка разлика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 67 rate down comment 10
bgMan
преди 8 години
САЩ да си я спасява Гърция ако толкова много се страхува от мечки ползващи гръцки военни бази в средиземно море. Тяхната печатница е най-мощната в света. ЕЦБ бледнее пред ФЕД.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 63 rate down comment 9
Стефчо
преди 8 години
Тука някакви тъмносини макаци правеха едни бакалски сметки, а то какво се оказа ? Чичо ви Сам за енти път прецака Европа да плати още една сметка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 58 rate down comment 11
Rumen_
преди 8 години
И целия дълг да се изплати от Америка, това пак не решава проблема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 72 rate down comment 10
evtimvz
преди 8 години
Предлагам половината дълг да се изплати от Америка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още