IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция разхлаби ограниченията върху чуждестранните трансфери за бизнеса

Дневният лимит на паричните преводи от гръцките фирми за чужбина бе повишен двойно до 100 хил. евро

15:56 | 24.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гърция разхлаби ограниченията върху чуждестранните трансфери за бизнеса

Гърция започна разхлабване на ограниченията върху чуждестранните трансфери от страна на бизнеса в петък, след като страната въведе контрол върху капитала през миналия месец.

"Дневният лимит (на паричните преводи – бел. ред.) бе повишен до 100 хил. евро от 50 хил. евро досега", заяви пред репортери гуверньорът на Гръцката централна банка Янис Стурнарас. Той добави, че това обхваща почти 70% от заявленията, предава Ройтерс.

Гръцките фирми бяха засегнати от ограниченията за прехвърляне на пари в чужбина при плащане за вноса на суровини и други стоки, след като на 29 юни бе въведен контрол върху капиталите. Специално създадена комисия трябваше да дава разрешения за трансакциите, а процесът отнемаше доста време.

Стурнарас заяви сега, че условията за бизнеса ще се подобряват още и властите се насочват към решаване на нерешените въпроси през следващите 10 дни.

"Що се отнася до одобренията, сега сме много близо до това месечният внос на гръцката икономика да се върне на нивата отпреди кризата", каза той след среща с бизнес лидери в петък.

Гърция отвори отново своите банки в понеделник, след като си осигури 7,2 млрд. евро мостово финансиране, за да плати своите задължения по дългове и предприе трудни реформи, изисквани от кредиторите за започване на преговорите за третата спасителна програма.

Трите седмици на банкова ваканция струваха на гръцките предприятия 3 млрд. евро, каза ръководителят на Атинската търговска и промишлена камара Константинос Михалос. По думите му много фирми са предупредили, че ще прекратят дейността си в резултат на капиталовите рестрикции.

Развитието на ситуацията в Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още