IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тройката се връща в Атина, но вече като квартет

Към експертите на МВФ, ЕК и ЕЦБ се присъединява и представител на Европейския механизъм за стабилност

08:07 | 24.07.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Облекчението след гласуването в гръцкия парламент трябва да било страхотно. Гърция изпълни своите ангажименти в "навременен и много задоволителен вид", заяви говорител на Европейската комисия. Преди това парламентът в Атина прие за втори път в рамките на седмица обширни мерки за икономии и реформи, които другите страни от еврозоната поставиха като предварително условие за преговори за новата спасителна програма.

И от германското традиционно критично настроено правителство дойдоха положителни реакции. Гръцкият кабинет извървя „важна нова стъпка“, написа в Twitter директорът на кабинета на Ангела Меркел Петер Алтмайер. „Наистина не е пътешествие, но поне е добро начало“. 

Късно в сряда, след няколкочасови дебати, гръцките депутати одобриха предложението на правителството за промени в Гражданско-процесуалния кодекс и за транспонирането на директивата за банките в гръцкото законодателство.

В своята реч от парламентарната трибуна премиерът Алексис Ципрас отбеляза, че има уверението на гръцкия банков съюз, че правилата за обявяване на несъстоятелност, които бяха приети в ГПК, няма да засягат единствено жилище на длъжниците.

След гласуването в Атина гръцкият държавен министър Никос Папас обяви, че правителството започва „финализиране на споразумение“. За съжаление обаче имало разкол в управляващата партия. Първо обаче трябвало да се постигне споразумение с кредиторите, а след това „ще се погрижим и за темите в партията“.

Още днес се очаква да започнат преговорите по новата тригодишна програма на ESM на стойност до 86 милиарда евро. Това ще бъде третият спасителен пакет за Атина, но първият под егидата на постоянния Механизъм за стабилност. Гръцките медии съобщават, че експертите на кредиторите се очакват в петък в Атина. Досегашната "Тройка" от представители на Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка сега обаче става квартет и се допълнва от представител на Европейския механизъм за стабилност. По този начин понятието "Тройка" окончателно е история – и без това сега ЕС, МВФ и ЕЦБ по искане на гръцкото правителство се наричат "институции".

Какви са сроковете

Атина се стреми да постигне споразумение до 20 август, твърди гръцки правителствен представител пред Ройтерс. Това обаче би било твърде късно – най-късно в този ден са  дължими 3,2 млрд. евро към ЕЦБ. Според анализатори т. нар. "Memorandum of Understanding" – тоест споразумението за спасителния пакет, трябва да бъде договорен най-късно до 7 август. От 10 до 16 август наред са „националните процедури“, тоест одобрението от членките на еврозоната. До 18 август най-късно те трябва да са одобрени от всички държави.

Икономиката се срива

За Гърция положението се влошава всеки ден. Гръцкият икономически институт IOBE очаква през тази година свиване на икономиката. Спадът ще е между 2,0 и 2,5 на сто, като икономиката ще бъде в рецесия поне две години. По-рано организацията очакваше ръст от 1 на сто. Като причина за промяната на очакването IOBE посочи факта, че въведеният капиталов контрол е повлиял негативно на потреблението, инвестициите и износа.  

Развитието на ситуацията в Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
тамън за 4ворка белот има да разцъкват там и да плячкосват каквото им падне ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Ами ако някоя държава в ЕЗ не одобри тези 86млрд. - все пак държавите са суверенни парламентарни републики Иначе под статията на проф.д-р Боян Дуранкев съм обяснил през фейсбука - http://***.duma.bg/node/105196Измамите са много и трябва да се обяснява и по-важното какво може и трябва да се направи Просто е - забрана на офшорките и защото са нелоялна конкуренция (коментар 1) - http://darikfinance.bg/***/116481#commentsСледва прогресивен данък върху лихвите по държ.дългове така ,че колкото и да растат лихвите все до 1% да са след облагане ,и ''данък Тобин'' - http://avtorski.pogled.info/article/52579/Vampirite-na-finansovoto-kazino Лихвата е доход а доходите в нормалните държави се облагат с данък в държавата от която идва доходаНещата се оправят лесно но аз не мога да заповядам на Парламентите на държавите и ЕС да гласуват правилните закони И ЗАТОВА ПИША .ПРЕПОВТАРЯМ ЗА ДА информирам повече хора а те още хора като геометрична прогресия за да има силно гражданско общество
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
simbad12
преди 8 години
Сириза се подграха на народа си както при нас бареков на някои
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още