IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lufthansa дава пилотския синдикат на съд

Авиокомпанията настоява за 60 млн. евро компенсации за щети от стачката

18:59 | 08.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германската авиокомпания Lufthansa и германският синдикат на пилотите Vereinigung Cockpit (VC) навлизат в нов етап от конфликта си.

Синдикатът Cockpit се опита да увеличи натиска над концерна с пореден протест, който удължи с още ден и който обхвана и нови маршрути. Авиокомпанията междувременно обяви, че възнамерява да поиска от съда да забрани стачката на пилотите и да потърси от профсъюза 60 млн. евро компенсации за понесените щети. 

Искът ще бъде внесен в съда по трудови спорове във Франкфурт. Cockpit представлява интересите на близо 9 300 пилоти и бордни инженери на авиокомпанията.

Снощи синдикатът обяви, че пилотите на Lufthansa ще стачкуват не само днес, а и утре. Стачката започна тази сутрин в 8 ч. местно време (9 ч. българско време) и обхваща междуконтиненталните полети от германските летища (Франкфурт, Дюселдорф и Мюнхен). От протеста утре ще бъдат засегнати и полетите на къси и средни разстояния.

Това е вече 13-та стачна вълна от есента на миналата година. Синдикатът настоява за изменения в сегашните тарифни споразумения. Организацията се обявява и против плановете на ръководството на авиокомпанията да повиши възрастта за предсрочно пенсиониране от 59 на 61 години. 

Същевременно Lufthansa съобщи, че отменя около 1 000 полета за сряда от общо 1 520 на къси и средни разстояния заради стачката на пилотите. Това значи, че 140 хил. от общо 180 хил. пътници може да не могат да пътуват, предаде DPA.

Над 500 полета обаче ще се състоят, въпреки протеста. Другите авиокомпании от групата -  Germanwings, Swiss air и Austrian Airlines, няма да бъдат засегнати. 

Днес около половината от полетите на далечни разстояния на авиокомпанията бяха отменени (84 линии).
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още