IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За седмица в Германия пристигнаха около 50 хил. мигранти

Париж обеща бързи отговори на молбите за убежище

10:12 | 13.09.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
За седмица в Германия пристигнаха около 50 хил. мигранти

От 5 септември досега в Германия са пристигнали около 50 хиляди мигранти с повече от 500 влака. Основният пункт за приемането им е главната гара в Мюнхен, където за същия период са пристигнали почти 40 хиляди бежанци.

Само вчера в Мюнхен са пристигнали над 9 хиляди бежанци и се очакваше до полунощ броят им да нарасне на 13 хиляди, съобщи ДПА. Властите се опасяват, че няма да успеят да осигурят места за настаняване. Затова обмислят възможността да пуснат част от бежанците в Олимпийската зала на територията на Олимпийския парк. За днес те планират да издигнат палатков лагер.

Вицеканцлерът Зигмар Габриел заяви, че скоростта, с която бягащите от войните в Близкия изток и Африка пристигат в страната, надхвърля възможностите й да им осигури покрив над главите. Той изрази надежда, че на срещата в понеделник партньорите от Европейския съюз ще се съгласят да приемат някои от новодошлите мигранти.

Въпреки всичко хуманитарните агенции заявяват, че Германия е твърдо решена да се справи с предизвикателствата и да осигури възможно най-топло посрещане на бежанците. Футболният клуб "Байерн Мюнхен" се включи и вчера излезе на игрището, като всеки футболист водеше за ръка новопристигнало дете бежанец. Близо 75 хиляди фенове изразиха бурно одобрението си, информира БТА.

Междувременно Франция обеща вчера да ускори процедурите по разглеждане на молбите за убежище на бежанците, пристигащи на нейна територия, както и да увеличи капацитета за настаняването им. Социалистическото правителство обеща да увеличи и финансовата помощ на градовете, които настаняват бежанци, предаде Франс прес.

Президентът Франсоа Оланд посети център за бежанци близо до Париж, в който са настанени стотина сирийски бежанци, пристигнали от Германия, съобщи Елисейският дворец. Държавният глава разговарял продължително с десетина от тях, за да разбере защо са избягали от страната си, по какъв начин са пристигнали в Германия, а след това и във Франция. Той им обещал властите да ускорят процедурите за обработване на молбите им за убежище до 15 дни. Сред събеседниците на Оланд били дете на 11 години и неговият баща диригент, стоматолог хирург, студентка по информатика, директор на предприятие и електротехник. Правителството се ангажира да осигури на бежанците още места за настаняване, допълва БТА.

Градовете, които строят центрове за бежанци, в следващите три години ще могат да се възползват от държавна помощ на стойност 1000 евро за настаняването на всеки бежанец или мигрант на територията си, обяви вътрешният министър Бернар Казньов, който прие вчера около 700 кмета от цяла Франция.

Франция, която се ангажира да приеме 24 хиляди бежанци, ще увеличи също приноса си за хуманитарните организации на ООН, които работят на терен в съседните на Сирия страни, приели милиони бежанци, обеща Оланд.

Световните агенции съобщават още по темата за бежанците, че канадската провинция Онтарио ще приеме 5 хиляди сирийски бежанци до края на годината и още толкова догодина. Това е обещала премиерът на Онтарио Катлийн Уайн, цитирана от Франс прес.

Уайн поиска от федералното правителство да ускори процедурите по приема на мигрантите със статут на бежанци. Тя каза, че провинциалното правителство отпуска 10,5 млн. канадски долара за посрещане на най-належащите нужди на мигрантите.

Канадското правителство обяви, че ще бъде създаден специален фонд за сирийските бежанци, в който ще влагат частни дарители, а събраната от тях сума ще бъде удвоена с държавни средства, когато достигне 100 млн. канадски долара. Парите ще се използват за палатки, вода, храна и медикаменти. Отава обаче не пое ангажимент да настани допълнителен брой сирийски бежанци. Досега Канада е приела 2500 мигранти.

По информация на ТАСС Асоциацията на изкуствата в Япония, която е под патронажа на най-малкия брат на японския император Акихито, отпусна 100 милиона йени на института Гьоте в Германия, който обучава бежанци на немски език.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
IAzDaKaja
преди 8 години
"Юрофайтъри и Рафали които бомбеха силите на Кадафи"Е и?Те бомбеха СЛЕД като революцията избухна. И правилно, иначе щеше да стане като в Сирия, където Юрофайтъри и Рафали, за съжаление, не бомбеха и виждаш резултата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Achtung
преди 8 години
Защо ли нямам спомен, преди арабската пролет, десетки хиляди бежанци да бягат към Европа. Помня летящите над Либия Юрофайтъри и Рафали които бомбеха силите на Кадафи. За няколко месеца постигнаха целта си и в Либия настана една демокрация, една свобода, един просперитет, че хората са готови да рискуват живота си пресичайки средиземно море в препълнени лодки. Защо не признаете, че по оценки 95% от бойците на ИДИЛ са наемници и не са сирийци!!! Това е външна агресия към тази страна спонсорирана от СА и ще няколко държави от персийския залив. Целта беше отслабването на позициите на шиитски Иран в близкия изток. САЩ много бавно се орентираха в обстановката, а Европа все още е неорентирана
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
IAzDaKaja
преди 8 години
Кои бомбардировки? Тези на Аасад над цивилните? Ами Асад го снабдява Русия, тя да поеме сега бежанците! А не Европа, логиката ти е правилна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
"Отава обаче не пое ангажимент да настани допълнителен брой сирийски бежанци. Досега Канада е приела 2500 мигранти."А някой задава ли си въпроса , защо САЩа и Канадата не са много ентусиазирани да приемат бежанци ? Подхвърлят я 100милиона долара или кат японците 100 мил. йени и до там ! Защото въобще не е келепир да чистиш след банкета ! Много бяха активни по време на бомбардировките , а сега туй е проблем на Европа ! Гадове проклети !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още