IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Книжата на Volkswagen се сринаха с над 13%

Със спад на основните индекси започна днешната търговия на водещите европейски фондови борси

10:36 | 21.09.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните индекси на водещите фондови борси в Европа се понижиха в началото на днешната сесия.

Франкфуртският DAX губи 0,80 на сто до 9837,13 пункта, като акциите на автомобилната компания Volkswagen се сринаха сериозно след разкриването на измама за прикриване на нарушения на екологичните норми в САЩ.

В Париж местният водещ индекс САС 40 се сви с 0,21 на сто до 4526,28 пункта при колеблива търговия след решението на Федералния резерв на САЩ да запази статуквото и след победата на радикалната левица на вчерашните избори в Гърция. В петък САС 40 закри сесията с със спад от 2,56 на сто.

В Лондон FTSE-100 се понижи с 0,14 на сто и малко след откриването на сесията бе на равнище 6095,59 пункта. 

В първите минути на търговската сесия във Франкфурт акциите на германския автомобилен концерн Volkswagen се сринаха с 13,23 на сто до под 140 евро за брой.

Сривът е логичен, след като през уикенда се разрази сериозен скандал с участието на концерна.

Германският автомобилостроител вече съобщи на американските автокъщи, че спира продажбите в САЩ на някои от дизеловите си коли от 2015 година, след като регулаторите открили, че софтуерът за тези модели дава неверни данни за газовите емисии, предаде Ройтерс.

Дълбоки извинения към потребителите в неделя поднесе изпълнителният директор на групата Мартин Винтерхорн. Компанията призна за извършването на гигантска манипулация в САЩ, касаеща начина за измерване на вредните газове. Говорител на компанията заяви: „Ние признахме всичко пред органите, подозрението е вярно. Ние сътрудничим активно на властите“. Преди ден стана ясно, че американската Федерална агенция за защита на околната среда (EPA) обвинява концерна в нарушения на Т. нар. Clean Power Act и настоява за изтеглянето на 482 000 дизелови автомобила в Калифорния. За германският концерн случилото се може да означава гигантска глоба в размер на до 18 млрд. долара.

Според вестник Detroit News в автокъщите на компанията още има някои от дизеловите модели от 2015 година на Jetta, Passat и костенурките Beetle cars.

EPA обвинява VW, че е внедрила в модели на марките Volkswagen и Audi забранен специален софтуер, който позволявa изключването на контрола върху емисиите, когато се шофира нормално, и го включва обратно, когато колата е подложена на тест. В резултат на тези манипулации колите може да превъзхождат с до 40 пъти установените ограничения за емисиите.

Във фокуса на разследването за четирицилиндрови модели, произведени в периода между 2009 и 2015 г. Става дума за моделите Jetta, Beetle и Golf, както и Audi A3 от периода 2009 до 2015 г. както и за VW Passat от тази и миналата година. Засега колите не трябва да се връщат в сервизите, подчертава EPA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 7
khao
преди 8 години
после мурзилажите да ми говорят че американците не си защитавали хората, за шистов газ и за гмо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
IvoDim
преди 8 години
мдааа.... яко цапа ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още