IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия ще спасява три по-малки банки

Banca Marche, Banca Popolare dell'Etruria и Carife имат капиталова дупка от поне 2,2 млрд. евро

09:15 | 13.10.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Италия ще спасява три по-малки банки

Италианските власти възнамеряват да спасят три изпаднали в криза банки с помощ за милиарди евро, предава Ройтерс, позовавайки се на свои източници.

Капиталът трябва да дойде от фонд, в който такси плащат останалите „здрави“ финансови институции, твърдят двама източници, запознати с плановете. На трите малки банки - Banca Marche, Banca Popolare dell'Etruria и Cassa di Risparmio di Ferrara (Carife), им липсват най-малко 2,2 милиарда евро. Заради значителен недостиг на капитали тези банки са били поставени под специален надзор от централната банка на страната. 

Точните подробности за спасителния план все още не са ясни. След рекапитализацията най-голям акционер в трите банки ще стане Фондът за гарантиране на влоговете (Fondo Interbancario di Tutela dei Depositi), който гарантира влогове в размер до 100 хил. евро в случай на фалит на банка.

Спасителната програма ще натовари големите банки като Intesa Sanpaolo и Unicredit, които са основните платци във фонда, с по около 200 милиона евро, съобщи източник, запознат с планове. След няколко години на рецесия италианските банки имат лоши кредити за почти 200 млрд. евро.

По-голямата част от 650 банки в Италия са малки и са съсредоточени върху кредитирането на компании. Те са и най-тежко засегнати по време на икономическия спад, след като трябваше да отпишат големи суми по кредити, което засегна капиталовата им база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 19 rate down comment 0
Bones57
преди 8 години
Италианците наистина са втори след гърците в Европа и както се казва - Въпрос на време е.За третото място упорито се борят англичаните и немците, като последните свят им се вие с всички тарамбуки, които им се изсипаха през последните месеци и са просто уста и гъъъз, дето ще яде и изсииира всичко до което успее да се докопа.Като цяло, финансовия крах е неизбежен. Най-вероятно хората в сянка ще се опитат да го замаскират като световен конфликт или верига от множество регионални.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 0
Людени
преди 8 години
Започва се с малки ... после и по-големи !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 0
крас
преди 8 години
КОЙ ЩЕ ПЛАЩА МИЛИАРДИТЕ - ФОНДА ИЛИ ДЪРЖАВАТА КАТО ПОСЛЕДНА ИНСТАНЦИЯ?Заформя се порочна практика която води да срив на финансовата система. ВЪПРОСА Е КОИ ЩЕ САСЛЕДВАЩИТЕ италиански банки имащи лоши кредити за почти 200 млрд. евро.??ИТАЛИЯ СЕ ПРЕВРЪЩА ВЪВ ВТОРА ГЪРЦИЯ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още