IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС опитва да ограничи броя на въглищните електроцентрали в общността

От началото на 2017 г. ще влязат в сила нови правила за експортни кредити за ТЕЦ-ове на въглища

12:57 | 30.11.15 г.
ЕС опитва да ограничи броя на въглищните електроцентрали в общността

Европейският съюз (ЕС) прие нови правила за експортните кредити за въглищни електроцентрали, разработени съвместно с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Целта е да бъде ограничена официалната подкрепа за този тип централи, което да намали значително тяхната работа.

Решението за новите правила беше взето по време на заседание на Съвета на министрите на ЕС (в състав отговарящи за транспорт, телекомуникации и енергетика), провело се в края на миналата седмица.

С него страните от общността ще бъдат насърчени да използват високоефективни технологии с ниски емисии и значително намаление на по-малко ефективните въглищни електроцентрали, става ясно от съобщение на Съвета.

Постигнатата договорка е резултат на тежки преговори, водени в продължение на две години, допълват от европейската институция. Тя ще бъде и важен принос в преговорите за изменението на климата по време на започващата днес среща в Париж.

Новите финансови условия, които ще се прилагат за експортните кредити за проекти за производство на електроенергия чрез изгаряне на въглища, ще влязат в сила в ЕС от 1 януари 2017 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:52 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още