IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мултинационални компании ще връщат 700 млн. евро на данъчните в Белгия

Компаниите са получили средствата по обявена от ЕК за незаконна схема за данъчни облекчения в страната

14:56 | 11.01.16 г. 2
Мултинационални компании ще връщат 700 млн. евро на данъчните в Белгия

Поне 35 мултинационални компании, чиито имена не се уточняват, ще трябва да върнат 700 млн. евро, получени по обявена от ЕК за незаконна схема за данъчни облекчения в Белгия, съобщават от Европейската комисия (ЕК). Обезщетенията са оценени от Комисията като недопустима държавна помощ.

По схемата компании са получавали намаление на данъчната основа с между 50% и 90% под формата на отстъпка за свръхпечалба, за която се твърди, че е в резултат от това, че са част от мултинационална група. Облекчението се прилага от 2005 г. насам.

Данъчните власти в Белгия изчисляват свърхпечалбата като разликата между реализираната печалба и печалбата, която би получила компанията, ако хипотетично е самостоятелно дружество на пазара, а не част от мултинационална корпорация.

Предположението е, че мултинационалните компании реализират свръхпечалба в резултат от икономии от мащаба, заради репутацията им или изградените мрежи на доставка.

ЕК започна проверка по тази практика в началото на 2015 г. Според оценката тази схема се прилага за избран брой многонационални компании и поставя по-малките конкуренти, които не са част от голяма група, в неравностойно положение.

Многонационалните дружества, които са ползвали тази схема, са основно европейски компании.

"Съществуват много законни начини страните от ЕС да субсидират инвестициите, както и много основателни причини за инвестиране в ЕС", коментира комисарят по въпросите на конкуренцията в ЕС Маргрете Вестегер при обявяването на решението на ЕК по отношение на белгийската схема.

В момента ЕК води още три разследвания за допустимост на данъчни облекчения - за McDonald`s и Amazon в Люксембург и за Apple в Ирландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
getusanews
преди 8 години
http://getusanews.com/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
getusanews
преди 8 години
http://getusanews.com/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още