IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК разследва данъчните облекчения на McDonald's в Люксембург

Властите обявиха, че са готови да сътрудничат напълно на разследването

18:52 | 03.12.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК)обяви  днес, че е започнала пълно разследване на данъчните практики на веригата за хранене McDonald’s в Люксембург, посочвайки, че компанията може незаконно да е получила данъчни облекчения от властите, пише Wall Street Journal.

Това е поредното разследване от страна на ЕС на американска мултинационална компания във връзка с данъчните ѝ практики - нещо, което е приоритет на Брюксел, но предизвика критика от страна на американското правителство.

Европейската комисия обяви, че ще разследва дали данъчен режим, действащ от 2009 г. в Люксембург за McDonald’s, не ѝ е позволил да избягва плащането на корпоративен данък.

Подразделението, което събира таксите от франчайзинга на McDonald’s в Европа и Русия, не е плащало корпоративен данък в Люксембург от 2009 г. насам, въпреки че е отчело големи печалби, в това число над 250 млн. евро през 2013 г., посочва ЕК.

Предварителното становище на комисията е, че властите в Люксембург “може да са осигурили благоприятно данъчно третиране на McDonald’s в разрез със законите в ЕС”.

От своя страна правителството обяви, че “ще сътрудничи напълно” на разследването и “счита, че няма специално данъчно третиране” на компанията. 

От своя страна американската верига обяви в официално изявление, че се съобразява с всички данъчни закони и правила в Европа и е уверена в добрия изход на разследването. От фирмата не са отговорили веднага на запитването за коментар от страна на WSJ.

Европейският комисар за борба с монополите Маргрете Вестагер заяви, че разследването на McDonald’s “трябва да бъде разгледано много внимателно”.

Данъчните разследвания са с висок приоритет за властите в Брюксел, които през последните 18 месеца започнаха разглеждането на пет такива случая. В момента регулаторите разследват данъчните практики на Amazon.com в Люксембург и на Apple в Ирландия. Сред разследваните попадат също Starbucks и Fiat Chrysler.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 2
jikev
преди 8 години
Жулнете им една глоба от няколко милиарда, както САЩианците правят с VW, SGbank и други евро фирми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
zaw12929
преди 8 години
От лятото на 2014, повторено и в началото на 2015 от ЕК се иска мнение за "цените"- държавна помощ на американските централи и от Брюксел са глухи. Тогава?! Референдум за излизане от ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още