IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландската Shire придобива конкурента си Baxalta за 32 млрд. долара

Сделката е поредният пример за бързо консолидиращия се сектор на здравеопазването

16:02 | 11.01.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Базираната в Дъблин фармацевтична компания Shire PLC е договорила закупуването на производителя на лекарства за лечение на ракови заболявания Baxalta Inc. за сумата от 32 млрд. долара. Това е поредното обвързване в бързо консолидиращия се сектор на здравеопазването, коментира The Wall Street Journal.

Съгласно сделката акционерите на Baxalta ще разменят акциите си за по 18 долара в кеш и 0,1482 американски депозитарни акции на Shire. Базирайки се на цената, на която приключиха американските депозитарни акции на компанията в петък, сделката предполага обща текуща цена от 45,57 долара на акция на Baxalta.

Стойността от 45,57 долара е с 37,5% над цената на акциите на Baxalta от 3 август, преди първоначалната оферта на Shire да стане публично достояние.

Първоначалното предложение на Shire от 45,23 долара на акция бе съставено изцяло от акции, тъй като включването на пари в брой в сделката можеш да застраши статута на освободеното от данъци отделяне на Baxalta от компанията майка Baxter International Inc. Американският закон изисква освободените от данъци отделяния да не бъдат използвани като „инструмент“ за канализиране на пари в брой към акционерите.

Shire заяви в понеделник, че заедно с данъчния си съветник са заключили, че сливането с предложеното включване на 18 долара в брой за акция на Baxalta ще запази освободения от данъци статут на отделянето на компанията ѝ от Baxter.

Акционерите на Baxalta ще имат 34-процентов дял в комбинираната компания.

Главният изпълнителен директор на Shire Флеминг Орнсков заяви в понеделник, че се очаква разширеното портфолио и по-голямото географско присъствие на обединената компания да донесе годишни продажби за над 20 млрд. долара до 2020 г.

„Нашата надлежна проверка засили вярата ни в сливането“, добави той.

Очаква се обединената компания да се превърне в 19-тата най-голяма фармацевтична компания по продажби, изпреварвайки Celgene, Biogen и други, твърди фирмата за проучвания на пазара EvaluatePharma.

Данъците ще бъде една от сферите, в които обединената компания ще може да спести средства, тъй като корпоративните данъци в Ирландия са значително по-ниски, отколкото в САЩ. Shire прогнозира данъчна ставка от 16-17% за общата компания спрямо сегашната ставка от около 23% на Baxalta.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още