IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК отне имунитета на директора на OLAF

Белгийската прокуратура разследва Джовани Кеслер за незаконно подслушване

09:41 | 11.03.16 г.
ЕК отне имунитета на директора на OLAF

Европейската комисия е отнела имунитета на директора на Европейската служба за борба с измамите (OLAF) Джовани Кеслер, съобщава малтийското издание Independent. Така Кеслер ще може да бъде разпитан от белгийската прокуратура в разследване за незаконно подслушване през 2012 г.

EU Observer допълва, че става въпрос за разследването, което OLAF проведе срещу бившия еврокомисар по въпросите на здравеопазването Джон Дали. През октомври 2012 г. той подаде оставка заради съмнения за злоупотреба с власт.

Според изданието белгийската прокуратура е поискала свалянето на имунитета на Кеслер още през декември 2014 г., но ЕК не е отговорила на това искане до началото на този месец.

Като ръководител на агенцията за борба с измамите в ЕС Джовани Кеслер има имунитет, който му гарантира независимост, посочва още EU Observer. Според правилника на агенцията той не може да бъде уволнен или да бъде принуден да напусне, ако няма комплекс от дисциплинарни нарушения.

Джовани Кеслер коментира, че OLAF никога не е използвала и няма да използва телефонно подслушване. В същото време от агенцията не отхвърлят обвиненията, че са записвали телефонни разговори без свидетели, но не възприема това като подслушване.

Подслушване означава поставяне на специални устройства в телефона на заподозрените, а записът на разговора не е подслушване, заявяват още от OLAF. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още