IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit наистина може да се окаже следващата сериозна криза за ЕС

Последните проучвания показват, че по-малко от половината британци вече подкрепят членството на страната в Евросъюза

11:05 | 30.03.16 г. 27
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Референдумът е и тест за Дейвид Камерън.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Референдумът е и тест за Дейвид Камерън. Снимка: Ройтерс

Напускането на Великобритания на ЕС (Brexit) действително може да се окаже не толкова илюзорно. Последните проучвания на маркетинговата агенция Ipsos Mori показват, че броят на британците, които искат да останат в общността, намалява значително в последните седмици.

Според данните за оставане в ЕС ще гласуват 49% от британците, предава Ройтерс. През февруари този дял беше с 5 пункта по-висок. Същевременно се повишава броят на британците, които ще поискат страната да излезе от ЕС - от 36% на 41%.

Маркетинговата компания обаче обяснява големите разлики спрямо предишното проучване с промяна в методологията. Все пак обаче делът на желаещите Великобритания да напусне общността не е за пренебрегване.

Проучването е проведено сред 1 023 души в периода между 19 и 22 март. Това означава и че то не обхваща промяната на настроенията след атентатите в Брюксел, при които загинаха 35 души, посочва още Ройтерс.

Анализатори коментират, че основната причина за ръста на желаещите Кралството да напусне ЕС е бежанската криза. В същото време обаче на 18 март ЕС успя да постигне споразумение с Турция за намаляване на броя на бежанците. Едва в последните дни вече се наблюдава и намаление на пристигащите мигранти от Турция на гръцките острови.

Brexit вероятно ще означава и край на правителството на Дейвид Камерън, допълва The Telegraph. Британското издание се позовава на същото проучване, според което за 48% от британците премиерът трябва да подаде оставка, ако страната напусне ЕС. 44% обаче настояват, че той трябва да остане начело на страната.

Референдумът за бъдещето на Кралството в ЕС ще се проведе на 23 юни.

Още по темата вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria:

Всичко по темата - тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Brexit наистина може да се окаже следващата сериозна криза за ЕС - кризата ще е по-голяма за Англия и тъкмо другите ще видят за какво става въпрос ,че трябва реформи в ЕС Трябва план Маршал - 2 за бедните в ЕС Темата е голяма и съм обяснил подробно всичко - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441За България - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713491132262447
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 5
Mike Florida
преди 8 години
То най-абсурдното е, че много от българите са с толкова промити мозъци относно ЕС, че са за федерализация и унищожение на България де факто! Това през призмата на алчността им, защото смятат, че ще им дава някой повече пари и ще живеят като в Лихтенщайн. Пълен абсурд, какво виждаме от 2007г. до днес, САМО ИЗТИСКВАНЕ, пари ЙОК! Другата мантра е за обща армия! Искат да поверят живота и бъдещето на българските деца в ръцете на хора като Меркел и Оланд, защото точно това означава обща армия, не нещо друго! А бе, какво да ти кажа, алчността на хората и примитивната им идиотия, дава своите резултатаи и в мисленето!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 0
studioaa
преди 8 години
Навремето ни учеха, че СССР бил "союз нерушимый", но всички се убедихме, че това изобщо не е вярно. Днес всички повтарят, че нямало начин ЕС да изчезне, защото той бил "благороден проект" и "хуманитарна суперсила". Е, скоро ще се убедим, че това е старата песен на нов глас...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Mike Florida
преди 8 години
ЕС да не е някаква свещена крава?Привържениците на Brexit имат ли аргументи или не! Ако имат. Всеики трябва да се замислим, дали основание за EXIT, няма за целяи съюз!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Mike Florida
преди 8 години
ЕС да не е някаква свещена крава?Привържениците на Brexit имат ли аргументи или не! Ако имат. Всеики трябва да се замислим, дали основание за EXIT, няма за целяи съюз!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още