IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Германия ще се бори срещу данъчните убежища

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле предложи план за противодействието им

08:49 | 11.04.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германският министър на финансите Волфганг Шойбле. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле. Снимка: Ройтерс

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле представи детайлите на план за противодействие на данъчните убежища, включващ създаване на регистър с имената на собствениците на компаниите, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Изтичането на огромно количество документи от панамската адвокатска фирма "Мосак Фонсека" показа как офшорни фирми са използвани за укриване на парите на богатите и могъщи хора и създаде неприятности за редица световни лидери, напомня Ройтерс.

Шойбле каза пред обществената телевизия А Ер Де, че ако бъдат създадени международни регистри на собствениците на компаниите, ще бъде възможно да бъдат открити хората зад тези компании.

В Европейския съюз има решение за създаване на такъв регистър като част от директива за борба с прането на пари, която трябва да бъде въведена на национално равнище в средата на 2017 г., посочва Ройтерс.

Шойбле също напомни за споразумение за автоматичен обмен на данъчна информация, към което са се присъединили около 100 страни и което трябва да влезе в сила през 2017 г. Изтичането на Панамските документи засилва натиска над други страни да се присъединят към това споразумение, каза Шойбле и уточни, че една от тези страни са Съединените щати. Той смята, че страни като Панама и други данъчни оазиси трябва да бъдат включени в черен списък, ако не участват в автоматичния обмен на данни.

Банковите надзорни органи в Европа започнаха проверки дали кредиторите са свързани с Панамските документи, но Шойбле каза, че германските банки до голяма степен са сложили нещата в ред и подчерта: „Постигнахме значителен напредък в последните години".

Досиетата Панама, които бяха публикувани преди няколко дни, разкриват как политици, бизнесмени, спортисти и други физически лица са избягвали плащането на данъци чрез офшорни фирми. Публикуването на документите предизвика политическа криза в Исландия, чийто премиер беше принуден да подаде оставка заради разкритията за негови офшорни сметки.

От досиетата изплуваха и имената на президента на Русия Владимир Путин, на Китай Си Дзинпин, както и на Аржентина Маурицио Макри. Макри обясни, че не е направил „злонамерен пропуск“ в имотните си декларации, но федералният прокурор Федерико Делгадо поиска заповед, с която националната данъчна служба на Аржентина, заедно с антикорупционния орган, ще могат да проверят дали президентът на страната не е извършвал финансови престъпления през тези сметки.

Още за разкритията около Досиетата Панама можете да четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Конституцията чл.19 т. 2 - ''Законът създава и гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция и защитава потребителя'' - офшорките са нелоялна конкуренция като сенчестата икономика тоест противоконституционниКогато във бюджета на държавата няма пари за животоспасяващи лекарства и операции и т.н. държ.дейности които застрашават пряко или косвено човешкият живот означава ,че офшорките са косвени убийци - криминално престъпление - същото се отнася и за лихварството тоест когато България дава 1 милиард лева за лихви по държ.дълг а няма пари за здравеопазване и т.н. дейности означава ,че и лихварите са косвени убийци както и сенчестата икономика ,и корупцията ,и кражбите през разходите на бюджета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
От години следя информацията за офшорките и филма е много добър - https://***.youtube.com/watch?v=gYd7Q8nZ9JoВ 8-та минута се казва ,че в света се въртят 21-32 трилиона в офшорки при около 90 трилиона световен БВП,и в 12-тата минута се казва за Холандия ,че през нея минават 11 трилиона годишно,а в 23-тата минута евродепутатка казва за 1 трилион данъци които ЕС не получава заради офшорките и т.н. като цяло ако в света се въртят 21-32 трилиона $ в офшорки умножено по 20% спестени от корпоративен данък следва грубо ,че 4 - 6 трилиона $ данъци не влизат в бюджетите на държавите в света а според преподавателя в американския университет "Бъркли" Габриел Зукман, който е автор на книга за скритото богатство на нациите сумата е 7,6 трилиона укрити данъци които невлизат в бюджетите на всички държави в света - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1743677512577142
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още