IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холандски съд отмени арбитражното решение за обезщетението заради ЮКОС*

Акционерите в национализираната руска компания ще трябва да платят около 48 хил. евро компенсации на Русия заради съдебните разходи

13:41 | 20.04.16 г. 5
Холандски съд отмени арбитражното решение за обезщетението заради ЮКОС*

Холандски съд отмени арбитражно решение, което задължаваше Русия да изплати 50 млрд. долара на бившите акционери на петролната компания ЮКОС заради национализацията й, предадоха световните агенции. 
Днешното решение е голяма победа за Москва, отбелязва Асошиейтед прес, предава БТА. 

Акционерите незабавно обявиха, че ще продължат юридическата битка и ще обжалват. Трите компании, които представляват акционерите - Hulley Enterprises Limited, Yukos Universal Limited и Veteran Petroleum Limited, са задължени да изплатят на Русия общо около 48 хил. евро компенсации за направените съдебни разходи. 

Решението на холандския съд може да повлияе издадени по-рано решения на съдилища в Белгия и Холандия, според които четирима бивши акционери бяха оправомощени да се възползват от руски държавни активи като компенсация за загубата на дяловете си в компанията, която беше най-големият производител на петрол в Русия, посочва Ройтерс. 

Концернът се контролираше от Михаил Ходорковски, по това време най-богатият човек в Русия. През 2003 г. Москва обвини ЮКОС в неплащане на данъци, а Ходорковски беше арестуван. Той беше освободен изненадващо през декември 2013 г. и оттогава живее в чужбина.

Държавният петролен гигант Роснефт получи повечето активи на ЮКОС. 

През юли 2014 г. Постоянният арбитражен съд в Хага постанови, че четири мажоритарни акционера трябва да бъдат обезщетени за загубите и им даде право да придобият руски държавни активи. Русия обжалва решението. 

Окръжният съд на Хага подкрепи руската позиция и постанови днес, че Москва никога не е ратифицирала договора, според който арбитражът има юрисдикция по този спор.

Междувременно руските власти изразиха надежда, че във всички страни ще започне незабавно спиране на изпълнителните производства по делото, заведено от бивши акционери на ЮКОС. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков посочи обаче, че “това не е краят на историята”.

По думите на Песков  днешното решение е най-важното в практиката на международния арбитраж, а решение на хагския трибунал вероятно се отменя за първи път от 20 години. 

Руското министерство на финансите определя решението като справедливо. То най-вече означава, че няма основания за запор на имущество на Русия в чужбина, каквито опити периодично са правени по-рано, каза финансовият министър Антон Силуанов. 

Министерството на правосъдието, отбеляза, че след решението може да се иска отмяна на изпълнението на арбитражното решение в други страни като Франция и Белгия. Решението само по себе си не снема запора върху недвижимо имущество и сметки, но създава безусловни основания да се иска отмяна на тези обезпечителни мерки, допълва ведомството.

* Допълнено с реакцията и коментарите на руските власти

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 2
ppl
преди 8 години
Отчайващо си ..., Саше!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
ppl
преди 8 години
Отчайващо си ..., Саше!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Nathan
преди 8 години
Беше логично абсурдната компенсация и решение да бъдат отменени. Нито една държава не може да бъде осъдена по междунареоден акт, договор или конвенция, по която не е дала съгласие за обвързване.Аналогично е и в България. Международните договори, по които българската държава е страна влизат в сила след ратификация и обнародване в ДВ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 18
redcretin
преди 8 години
Т.е. Рашастан е извън юрисдикция понеже си е извън цивилизацията - затова ограбва частниците в границите си, затваря ги и после ги гони в чужбина ... :)Бравос! Северна Корея ви е светъл пример, другари и другарчета :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
dakl
преди 8 години
Нима бе възможно друго решение? На запад няма нито политици , нито бизнесмени , които да са на ъкъла на нашия Плевнелиев.Хората на първо място поставят собствените си интереси и тези на страните си , а не това което им диктува задморският сюзерен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още