IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Седмицата, която ще определи бъдещето на Европа

Каквито и да са резултатите от британския референдум и парламентарните избори в Испания, Европа ще се изправи пред отрезвяваща реалност

14:26 | 20.06.16 г. 22
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Само след няколко дни популисткият консерватор Борис Джонсън може да се окаже много по-близо до това да стане министър-председател на Великобритания. А радикалното ляво движение Podemos да е напът да получи властта в Испания. А това не е Европа такава, каквато я познаваме, коментира POLITICO.

Макар че нито един от сценариите не е сигурен, фактът, че и двата са възможни, подчертава сегашното състояние на Европейския съюз. Каквито и да са резултатите от британския референдум за членството на страната в евросъюза в четвъртък и от парламентарните избори в Испания в неделя, европейските правителства и институции ще се изправят пред все същата отрезвяваща реалност. Жестоките критики към ЕС са единственото общо нещо, което различните популистки и революционни движения, леви или десни, имат помежду си.

Испания и Великобритания не са единствените страни, където традиционната политика се обръща с краката нагоре. Към тях можем да добавим и Италия с движението „Пет звезди“ на Бепе Грило, чийто кандидат стана кмет на Рим след местните избори в неделя. Социологическите проучвания във Франция пък поставят Франсоа Оланд едва на 4-то място в първия кръг от президентските избори през следващата година. А крайно дясната Алтернатива за Германия разтърси германската политика само една година преди парламентарните избори, след като подкрепата за основните партии, които формират управляващата коалиция, миналия месец спадна под 50% за пръв път от раждането на следвоенната демокрация в Германия.

Ако британските избиратели гласуват за раздяла с ЕС, Борис Джонсън, който е бивш кмет на Лондон и водещ на кампанията в подкрепа на Brexit, става най-силният конкурент на Дейвид Камерън за лидер на консервативната партия. Победа за „напускане“ ще повдигне и въпроса за бъдещето на Обединеното кралство, предизвиквайки нови искания от Шотландия за раздяла със съюза – а може би дори и от Уелс, и то по-малко от две десетилетия след мира в Северна Ирландия.

Испанската Podemos може да се възползва от позицията си на втората най-популярна партия в страната, за да формира или участва в управляващата коалиция, след като унижи лявоцентристката Испанска социалистическа работническа партия (PSOE), която управлява 23 от общо 42 години след завръщането на демокрацията след смъртта на Франко. Podemos подкрепя и исканията на Каталуния за референдум за независимост, което може да доведе до отцепване от Испания.

Засега нито правителствата на Европа, нито европейските институции изглежда имат план за действие при сценарии, които биха били немислими само преди шест месеца.

Париж и Берлин обмислят бързо общо изявление в случай на Brexit, но то ще бъде политическо, а не практическо, казва съветник на френското правителство. Само допреди няколко месеца двете правителства все още говореха за „инициатива“, която да покаже, че все още се планират реформи на ЕС. Това вече не се случва.

Предвид сегашните настроения на евроскептицизъм, малко вероятно е някое правителство да избере именно този момент, за да даде тласък на още европейска интеграция. Този път „повече Европа“ не се представя като решение на множеството проблеми на ЕС, както е било в миналото.

„Мисля, че цялата идея за европейски федерализъм умря и сега е времето за европейските правителства и институции, които изгубиха контакта си с избирателите, да спрат и да помислят: какво се обърка с проекта?“, казва Чарлс Грант, директор на базирания в Лондон Center for European Reform.

Отвъд последствията за местната британска политика преките опасения за останалите европейски правителства са избягването на възможна зараза и евентуален срив на финансовите пазари след вот в подкрепа на Brexit.

Европейските правителства както винаги ще разчитат на централните банки – на Англия и ЕЦБ, за да се справят с последващите шокове на пазарите, но нито Марк Карни, нито Марио Драги могат да им помогнат особено с политическите сътресения.

И Париж, и Берлин вече изпратиха сигнали, че практическо излизане на Великобритания от ЕС няма да е лесно, и то така че други страни да не се изкушат да последват страната. Има нужда от „бързи действия, за да се избегне и други страни да стартират подобен процес“, заяви френският икономически министър Еманюел Макрон в петък.

Нещо повече, европейските правителства трябва да намерят начин да „направят това, което средната класа очаква: икономическо и социално представяне и перспективата, че децата им ще са по-добре от тях“, казва Паскал Лами, бивш еврокомисар и шеф на Световната търговска организация. „В този контекст идеята, че някои може би се възползват силно, докато други са пренебрегвани, е мощен източник на усещане за политическо безсилие“, добавя той, посочвайки, че теми като неравенство и корупция са толкова важни за новите политически движения, колкото опозицията и икономиите.

Въреки че водещите политици в ЕС сигнализират липсата си на желание да прокарат още интеграция след британския референдум, те все още не знаят какви стъпки да предприемат оттук нататък. Възможно е да се завършат стартирани инициативи – например банковият съюз на еврозоната. Но дори на ниво еврозона, което може допълнително да обедини ядрото на ЕС, ако Великобритания напусне, интересът към такива нови големи схеми е малък. Това само ще „помогне да се съживят отдавнашните различия в подходите между Франция и Германия“, казва европейски дипломат.

Под въпрос е и каква роля сегашните европейски институции – Комисията и Парламента, може да изиграят в нов климат в резултат на европредпазливост. „Осъзнава се, че Европа се е променила много по-бързо, отколкото консервативните си, бавно движещи се институции“, казва Вивиан Пертюзо от Institut Français des Relations Internationales.

Според Грант един от резултатите от Brexit може да е възраждането на старата френска идея за „Европа на нациите“, при която междуправителствените политики поемат лидерството от европейските институции и дори от по-малките страни членки на ЕС, които ще останат измамени от решенията, взети от по-големите сили. Европейските институции, казва той, може да поемат към възстановяване на изгубената си легитимност, постигайки реални резултати – по единния пазар, дигиталната икономика или бежанския проблем.

Година преди важните национални избори във Франция и Германия, ясно е, че Оланд и Меркел не търсят по-големи идеи от това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 13 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
Със сигурност ще ги фалшифицират...това обаче няма да накара "обединените "европейски народи да захаресват германския диктат и Меркел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 4
national power
преди 7 години
Айде стига Радини вълнения.Ако англичаните гласуват за излизане ще се окаже след два дена че резултатите са обратни щото дошли гласовете по пощата и от чужбина...Ще фалшифицират резултата.Няма да се допусне Английския народ сам да решава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 6
national power
преди 7 години
Айде стига Радини вълнения.Ако англичаните гласуват за излизане ще се окаже след два дена че резултатите са обратни щото дошли гласовете по пощата и от чужбина...Ще фалшифицират резултата.Няма да се допусне Английския народ сам да решава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 6
studioaa
преди 7 години
От сегашната европейска комисия 7 човека или 25% са били членове на различни комунистически организации. Самия юнкер на младини е се е възхищавал на леон троцки, създателят на съветската армия има го документиран случая. жозе мануел барозо на младини е чил член на крайно- лява маоистка групировка в Португалия, а този беше лидерът на ес за цели 10 години. федерика могерини, външния министър на ес е била членка на италианската комунистическа партия. ес е едно гнездо на комунисти, социалисти, социалдемократи и зелени фундаменталисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
Проблема не е изхода от референдума. Проблема е самият референдум.Не може в Обединен съюз да има частичен референдум за сериозни въпроси :-).Защото има ли за едни, ще има и за други, а заради сериозната нехомогенност (особено икономическа) на съюза, това означава РАЗПАД.Резултата от BREXIT-a няма никакво значение :-), пътя вече е ясен - нации ще си правят национални референдуми за каквото си поискат. Това наистина е демокрация! Само, че частичните национални референдуми са точно обратното на обединен Европейкски Съюз :-)Хайде със здраве!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 7
lozkhris
преди 7 години
...kоето за пореден път е доказателство, че между Варшавския Договор и ЕС разлика няма - доктрините са различни, но репресиите са същите. Диктатът е един и същ. Жестокостта, с която се наказваха някога "враговете на народа" е същата, с която сега се преследват противниците на расовата и религиозна "толерантност". Диктатът някога идваше от Москва, сега - от Брюксел.Разликата е, че днес всичко се завоалира с думички като "свобода, демокрация, плурализъм, толерантност". Глупости - няма такива !!! Диктатурата и репресиите са същите обаче - някога можеше да влезнеш в затвора за виц срещу Брежнев, сега си пак там ако не дай Боже си позволиш да говориш против исляма и арабите...Политиката винаги си намира параван. А масите винаги са достатъчно глупави за да го разпознаят.Точно като оня виц за прасетата - едното вика: Нас ни хранят толкова добре и ни угояват за да ни заколят за КоледаДругого: Е, хайда стига и ти с тая конспирация....Василий поне е оставил по един едноок на 100 слепци...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 24 rate down comment 6
studioaa
преди 7 години
Преди 10.11 най-страшното нещо, което можеше да се случи на човек е той да бъде обявен за враг на комунистическата система или "народен враг" - на такива хора биват интернирани по села и паланки насила, уволнявани от работа, изключвани от университета и вкарвани по концлагери. "Народните врагове" в съвременна Европа, са хората, които се противопоставят на имиграцията от третия свят и разбира се такива хора биват репресирани по същия начин както противниците на комунизма у нас. Във Великобритания има случай на деца отнети от техните родители, заради фейсбук постове против имиграцията на африканци считани за расизъм и ксенофобия. Вие ще посмеете ли да се оплачете срещу имиграцията от Пакистан, ако знаете, че описаното по-горе ви очаква??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 5
studioaa
преди 7 години
Твърдението ти няма нищо общо с действителността, питай германеца или британеца дали полския водопроводчик представлява проблем за тях. Най-важното - никога не се доверявай на представяната от големите медии информация без да я проверяваш внимателно. Около 90% от имиграцията в ес е на африканци и араби, има го в даже в този сайт това и недоволството е само и единствено срещу тях, а не срещу българите, румънците или поляците. Ако някой обаче посмее да признае този факт, той веднага ще бъде уволнен от работа и заклеймен като расист, ксенофоб или ислямофоб. Полския водопроводчик е намек за нещо съвсем различно, нямащо нищо общо с това, което на пръв поглед изглежда, че се описва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 5
honaniga
преди 7 години
Смятам, че Европа за да бъде фактор в света като Щатите трябва да е интегриран. Другото е мъкаОбщи данъци, армия , политикаЕдно време Линкълн с война ги е обединил щатите и сега някои се дразнят от тяхното влияние по светаАко имаше единодействие на балканските държави през 14 век турците нямаше да са на картата на ЕвропаХиляди са примерите разединението докъде водиРазбирам реакциите на "великите" сили в ЕС, когато не ги слушат другите, но и британците трябва да разберат, че без интегриран ЕС Европа е загубен като фактор на влияние в света
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 5
khao
преди 7 години
има, обаче никой не се стреми към това и там е проблема ... само на думи се говори за обединена Европа и за това и хората са разочаровани ... да се повторя :):) преди 4-5 години куцо и сакато настройваше западноевропейците към така наречения полски водопроводчик и тнт... тоест самите политици настроиха гражданите един срещу друг само заради единия 4ри годишен мандат, пък ти ми говориш за някви мигранти .... те просто показаха истинския проблем на така наречената "обединена" европа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още