IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орбан с изненадващ призив към британците да останат в ЕС

Унгарският премиер започна кампания за оставането на Великобритания в блока

17:36 | 20.06.16 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bild</em></p>

Снимка: Bild

Иначе войнствено настроеният унгарски премиер Виктор Орбан, който се противопоставя на ЕС по редица икономически и политически въпроси, призова британците в специална кампания в медиите да останат в рамките на блока, пише The Wall Street Journal.

„Унгарското правителство много пъти е обвинявано за това, че е антиевропейски настроено, но неговата проевропейска позиция показва, че Унгария е твърдо убедена в значението на постигнатите от ЕС резултати, дори когато вижда бъдещето на континента по различен начин в много случаи“, заяви Золтан Ковач, говорител на унгарското правителство, ръководено от премиера Виктор Орбан.

„Великобритания ще проведе референдум в четвъртък, за да реши дали иска да остане част от ЕС. Решението е ваше, но бих искал да знаете, че Унгария е горда да бъде заедно с вас член на Европейски съюз“, пише германският вестник Bild, позовавайки се на кампания в пресата, водена от премиера Орбан.

„Членството на Великобритания в ЕС е важно, тъй като една силна Европа може да има само със съдействието на големите страни членки на блока“, заяви Ковач.  

The Wall Street Journal посочва, че първоначално Унгария е искала да публикува кампанията в британски вестници в събота, но отложила плана си с два дни заради спирането на кампанията за Brexit след убийството на британския депутат Джо Кокс, член на опозиционната партия на труда, която подкрепя оставането на страна в рамките на блока.

Унгария се присъедини към ЕС през 2004 г. Страната получава европейски средства под различна форма в размер на 4 - 5 милиарда евро годишно, посочва още изданието.

Унгария планира да проведе национален референдум през есента по друг въпрос – задължителната схема на Брюксел и Берлин за приемане на разселени и търсещи убежище по квотен принцип, предложение, за което Орбан е против.

Междувременно от средата на миналото десетилетие около 300 хил. унгарци, много от тях млади и образовани, са се преместили да живеят и работят във Великобритания.

Публикуването на кампанията на премиера съвпада с 25-годишнината от изтеглянето на последните руски войски от Унгария. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 11
khao
преди 7 години
ти па комунисте да не би и ти да стана защитник на православието да ти го турааа... до оня ден не давахте на баба ми да влезе в църквата, днес турихте кръста ... аман от ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 7
trendline
преди 7 години
Бат' Mavi, няма да те разберат тези от третия пол. Те са като главен съдия във футбола. Като ги нап.суваш - кефят се и викат а дано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 10
mapto
преди 7 години
Сети се и тоя ***... само дето истинската кампания беше да се регистрират повече хора за изборите. Както обикновено при такива ситуации, простаците (типичните поддържници на брекзит са застаряващи, бедни и неуки провинциалисти) могат да спечелят само ако болшинството откаже да участва в референдума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 11
khao
преди 7 години
оо дърт пръч, само ти ни липсваше ... пращат ли децата долари на бедната ти комсомолска душа ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 8
MZ/X
преди 7 години
Нищо изненадващо няма! Орбан много добре разбира, че Великобритания е един от големите донори на ЕС и Унгария. Той може да мрази бюрократите в Брюксел, но обича парите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още