IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътят към новата Великобритания

Кралството е изправено пред редица несигурности, които трябва да реши, пише бившият премиер Гордън Браун

08:16 | 14.07.16 г. 15
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Важно е да се реши и спорният въпрос за миграцията. Всяко истинско решение трябва да включва финансиране за подпомагане на общности, чиито здравни заведения, училища и други обществени услуги са под натиск заради над средния ръст на населението. Преговорите по ЕИП трябва да започнат на базата, че нашето членство трябва да включва протокол по миграцията и способността да се използва защитна клауза при засилване на натиска.

Осмата и дори по-голяма несигурност обаче засяга бъдещата глобална роля на Великобритания. Въпросът е как тя ще отговори на необратимото изместване на гравитационния център на глобалната икономика към Азия и на технологичните иновации, които променят изцяло индустриите и заетостта – а с това и засилват тревогите на гласоподавателите за перспективите за работата им и бъдещия им живот.

Резултатите от референдума разкриха висока концентрация на настроения в защита на Brexit в градовете, които преди бяха центрове на британската индустриална революция, но сега са залети с изоставени заводи и работилници в резултат на азиатската конкуренция.

Резултатът изложи на показ и една лейбъристка партия, разделена между лидерите, противопоставящи се на глобализацията, и парламентарната група, която знае как да обясни как глобализацията може да бъде управлявана в интерес на обществото.

Управляващите консерватори също са разделени в отношението си към глобализацията. Някои вярват в глобална свобода за всички, други смятат, че Великобритания не трябва да има чуждестранни ангажименти, а трети, подобно на лейбъристите, вярват, че трябва да се остане част от ЕС, който е не проблемът, а част от решението при управлението на глобализацията.

Великобритания след референдума се нуждае от по-всеобхватен дебат за това как да се справи с предизвикателствата от глобалните промени и как ще работи с международната общност, за да постигне това. Осъществима програма за управление на глобализацията ще разпознае, че всяка страна трябва да балансира самоуправлението, което иска със сътрудничеството, от което се нуждае. Това би включвало координирани парични и фискални политики в страните от Г20, нови усилия за разширяване на световната търговия, нови национални програми за справяне с неравенството и насърчаване на социалната мобилност, както и по-прецизен фокус върху науката, технологиите и иновациите като ключови за бъдещия растеж.

Докато изглежда сякаш глобализацията няма свои лидери, противниците ѝ ще задушават реформите, ще заглушават търговски сделки като Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ/TTIP) и Транстихоокеанското партньорство (ТТП/TPP) и ще правят националните икономики по-затворени. Сега, изправена пред живот извън ЕС, Великобритания не може да пренебрегне или заобиколи тези глобални проблеми. Великобритания трябва да реши дали да устои на протекционисткия импулс, който задвижи Brexit и къде може да се включи, за да накара глобализацията да работи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 8 rate down comment 4
redcretin
преди 7 години
Каква Велибритания? Няма я повече, чакаме Шотландия и Ирландия да и бият шута :) Да се гушка с Индия, пък да чака ЕС хахахаха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 2
comet
преди 7 години
Елитът на днешната западна империя (управляващ чрез поставени политици и бизнесмени) е успешен приемник на елитите на предишните западни империи, като успешно се сродява или поглъща елитите на конкурентите. Какво да противопоставят тук руснаците или китайците (дето си избиха/изгониха аристокрацията преди години, след намесата на същия западен елит), та да очакваме чак пък катаклизъм (открита война с ракети, вместо сродяване по върховете и то в краен случай). Днес войната се води на икономическия/идеологически/политически фронтове! За да печели повече, западния елит дори пренасочва (на няколко етапа в последните 40 години) капитали от Запада към Изтока и приветства емиграция (кръвен данък) в обратната посока, което доведе до обедняване на бившите привилегировани граждани на Империята които сега възстават. Еми, значи следва да им бъдат донавити бурмите (като пообеднеят/отрезвеят (за англичаните); им отнемат оръжията (в САЩ); и т.н. подходи всякакви (за тоя който плаща музиката)), но само на непослушните англичани, американци, европейци, ... , а има и послушни такива, които ще бъдат възнаграждавани щедро (по въпросът работи огромна армия доброволци). Ако има променящ статуквото катаклизъм, той ще е между самонадуващия се Хомосапиънс и балансиращата Природа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 3
IQ96
преди 7 години
*** англичани с колонии все още Индия, Австралия, Нова Зеландия и Канада ше *** ...Че БЯХА колонии, бяха. Ама сега-едва ли...Иначе е факт, че Британската общност е голяма работа, но и това отминава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 1
comet
преди 7 години
Що древни огромни цивилизации са разцъфвали и увяхвали, ... Великобритания е в процес на увяхване!, ... трудно е за унаследения манталитет на одъртелите англичаните да приемат да се конкурират с немци и други европейци в послушание за лидерство, ама така е като вече не си монополист, има конкуренция и тя те изпреарва ако не подскачаш по свирката. Западният свят се управлява днес от международен банково-корпоративен елит (многонационален) в чийто интерес не е да толерира претенции на угоени бивши привилегировани плебеи на предишна империя (с поставени клоуни за монарси и политици). Всичко тече, всичко се променя, като днес се променя формата на контрол на властващия елит, като обикновенните англичани, че и американци ... ако не слушат ще го ***.т!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
"За некои тукашни писатели това е малко трудно разбираемо, или направо непонятно - да не искаш да те ... хихи..."Престижно и евроценностно е...цяла плеада от писатели !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
deant
преди 7 години
По принцип за такива неща не се заяждам ама... Ти за пунктоация чувал ли си? Заболя ме главата докато ти прочета поста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 3
comet
преди 7 години
Великобритания Я ЗАСИЛВАТ по нанадолнището (по-добро доказателство от назначаването на Борис Джонсън за външен министър едва ли може да се намери) щото гордите англичани не искат да слушат, ... предстои им отрезвителен период, ... както междувпрочем (но в по-малка степен) и на доста от европейските страни дето се опъват на предложението за обединена европейска държава. След 70 годишен период, тежките времена на Европа отново май ще се повторят, след което ще дойде голямата любов със щастлив брак на целия допообеднял и помъдрял континент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 13
ing5rov
преди 7 години
В мътна вода риба ловят англичаните ...а пък на Люсиен реалността е малко изкривена , ама нейсе , той е по футуристичните проекти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 16
michaelis12
преди 7 години
Кво толко ги оплаквате тея англичани, погледнете индекса им FTSE кво прай после погледнете DAX и EroStoxx за всемогъщия SOFIX с 20 леа оборот да не говориме ич .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 24
michaelis12
преди 7 години
Кат те гледам в България как си се засилил по нанагорнището напрао лудница..... :))) А горките англичани с колонии все още Индия, Австралия, Нова Зеландия и Канада ше *** .... пхахахаххх само колко си просссс.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още