IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ ще подкрепи германските ДЦК след най-голямото разпродаване за тази година?

Доходността по 10-годишните ДЦК се вдигна с 20 базисни пункта, или 0,2 процентни пункта, тази седмица до 0,006% в петък

14:20 | 16.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

След като причиниха най-големия седмичен спад на германските 10-годишни държавни ценни книжа (ДЦК) за тази година, мечи настроените инвеститори може временно да спрат, след като Европейската централна банка представи първия си анализ на икономическите перспективи след изненадващия вот на Великобритания да излезе от Европейския съюз.

Желанието на инвеститорите да разширят разпродажбата, която вдигна доходността на 10-годишните ДЦК до най-високото им ниво от 24 юни, може да бъде заглушено от централната банка, подчертаваща, че не е свършила боеприпасите си за борба с дефлацията, коментира Bloomberg.

Данни, представени в петък, показват, че годишните потребителски цени отчитат минимален ръст през миналия месец. Това се случва повече от година, след като стартът на програмата за изкупуване на облигации понижи доходността на почти половината от държавните облигации в еврозоната на стойност 6,4 трлн. долара под нулата. Английската централна банка сигнализира на 14 юли, че може да инжектира нови стимули следващия месец. Следващата среща за определяне на политика на ЕЦБ пък е на 21 юли.

10-годишните ДЦК на Италия и Испания отбелязват по-малък спад от германските облигации със същия матуритет. Инвеститорите спекулират за това как централните банкери ще се справят с нарастващия недостиг на допустими облигации по програмата за количествено облекчаване на ЕЦБ. Изоставайки в ралито, причинено от решението на Великобритания да напусне ЕС, доходността по облигациите е с около 1,2 процентни пункта над тази на германските ДЦК, което ги прави по-атрактивни като алтернатива на отрицателната доходност. Германия организира търг за нов 10-годишен дълг тази седмица, първия си с отрицателна доходност, който доведе до ръст на доходността по бенчмарка.

Председателят на ЕЦБ Марио Драги „ще продължи да представя насоки, според които ЕЦБ ще действа при необходимост“, казва Ричард Кели, ръководител на глобалната стратегия в Toronto Dominion Bank в Лондон.

Доходността по бенчмарковите 10-годишните ДЦК се вдигна с 20 базисни пункта, или 0,2 процентни пункта, тази седмица до 0,006% при затварянето на борсата в Лондон в петък, което е най-големият ръст от 4 декември. Цената на облигациите с нулева доходност и матуритет август 2026 г. възлиза на 99,94% от номиналната им стойност.

Доходността по бенчмарковите европейски ДКЦ се вдигна над нулата под петък за пръв път от 24 юни, след като спадна до рекордно дъно от -0,205% на 6 юли. Според Кели доходността по 10-годишните германски облигации ще спадне до -0.3% до края на годината.

Възвращаемостта по германските държавни облигации е била 0,8% през изминалия месец до 14 юли, на испанските – 2,7%, а на Италия – 2%, сочи Bloomberg World Bond Indexes.

Доходността по 10-годишните испански ДЦК се в вдигнала с 8 базисни пункта тази седмица до 1,23%, а на Италия е спаднала с 6 базисни пункта до 1,26%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още