IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалските облигации вървят към най-дългата серия спадове от февруари

Правителството е заплашено от глоба заради нарушения на правилата на ЕС за бюджетния дефицит

14:23 | 11.07.16 г.
Португалските облигации вървят към най-дългата серия спадове от февруари

Португалските държавни облигации поевтиняват пети пореден ден и вървят към най-дългата серия понижения от февруари насам, тъй като правителството е заплашено от глоба заради нарушения на правилата Европейския съюз (ЕС) за бюджетния дефицит, съобщи Bloomberg.

Доходността по 10-годишните ценни книжа постепенно се повиши над тримесечното дъно, достигнато на 1 юли.

Миналата седмица Европейската комисия предложи Португалия и Испания да бъдат наказани заради неспазване на ограниченията за бюджетния дефицит. Предстои министрите на финансите в еврозоната да се произнесат по въпроса.

Правителството в Лисабон трябва да се справи и с лошите кредити в банковата система. Властите са и обект на критики заради това, че отменят някои от реформите, въведени докато действаше спасителната програма.

“Португалия беше проблемното дете в периферията”, казва Мариус Дахайм, старши лихвен стратег в SEB във Франкфурт. „Облигациите й пострадаха, откакто новото правителство спря някои от предишните реформи и мерки за икономии. Португалия е обратно във фокуса на прожекторите“, допълва той.

Към 13:30 часа българско време доходността по 10-годишните облигации e 3,108%. На 1 юли стойността беше 2,91%.

Доходността по испанските облигации със същия матуритет е 1,1973% , а тази по италианските ДЦК расте до 1,201%.

Португалските облигации са най-зле представящите се ценни книжа в еврозоната тази година, като поевтиняват с 1,4%. Италианските поскъпнаха с 3,9% от началото на годината, а германските – със 7,1%, сочат данни на Bloomberg World Bond Indexes.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:02 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още