IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Московиси: Гърция трябва да подобри бизнес средата, за да привлича инвестиции

През есента кредиторите ще очакват реформа на гръцкия трудов пазар

16:56 | 18.07.16 г.
Московиси: Гърция трябва да подобри бизнес средата, за да привлича инвестиции

Гърция направи сериозни реформи, за които бяха взети тежки решения – особено по отношение на увеличението на данъците и приватизацията, но именно те ще привлекат инвеститорите. Това коментира комисарят по въпросите на икономическото развитие Пиер Московиси по време на визитата си в Атина.

За страната в момента е от ключово значение да привлича инвестиции, каза още той. Това ще стане чрез подобряването на рамката за инвестициите, бизнес средата и подобряване на конкуренцията.

В края на миналата седмица премиерът Алексис Ципрас коментира в интервю за местната телевизия Skai, че една от задачите на правителството година след преговорите с кредиторите е да подобри бизнес средата. По този начин южната ни съседка ще се опита да върне фирмите, които изнесоха бизнеса си в България, привлечени от по-ниските данъци и липсата на капиталов контрол в банковия сектор. 

Връщайки се година назад, Пиер Московиси коментира, че Grexit (излизане на Гърция от еврозоната) никога не е бил вариант за Европейската комисия (ЕК). „Мястото на Гърция е в еврозоната, в сърцето на валутния съюз на ЕС, каза той в изявление, предавано във видеосистемата на ЕК.

Комисарят беше категоричен, че е време Гърция „да обърне страницата“ и да излезе от кризисния мениджмънт. Страната трябва да се върне към „нормалност, стабилност и инвестиции“, както и да обърне внимание на създаването на нови работни места.

Според него Гърция ще се завърне към растежа през втората половина на годината. В същото време през есента ще започнe и вторият преглед по спасителната програма, по време на който кредиторите и Атина ще преговорят по тежката и избягвана от предшествениците на СИРИЗА реформа в трудовия сектор. Правителството на Алексис Ципрас ще трябва да създаде и новата независима агенция, която ще отговаря за приватизацията на активите.

Предизвикателство, което ще бъде обсъдено с кредиторите, ще бъде и начинът за подобряване на събираемостта на данъците. Това е в приоритетите на ЕК за цялата общност, посочи още комисарят, който отговаря и за данъчната политика на ЕС.

Той посочи още, че кредиторите и Атина ще работят и за мерки, които да върнат доверието на международните пазари към Гърция по време на втория преглед на изпълнението на третата спасителна програма за страната, подписана през лятото на 2015 г.

Първият преглед приключи само преди броени седмици. До края на годината ще бъде разгледан и въпросът относно устойчивостта на гръцкия дълг. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още