IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Дания поиска преговорите с Турция за членство в ЕС да се прекратят

Пресечена е червената линия за минималните условия, изисквани от страна кандидат за членство в ЕС, според датската управляваща партия

19:46 | 09.08.16 г. 2
И Дания поиска преговорите с Турция за членство в ЕС да се прекратят

След като канцлерът на Австрия Кристиан Керн поиска преговорите с Турция за членство в Европейския съюз (ЕС) да бъдат прекратени, към призива му се присъедини и Дания, съобщава Ройтерс.

От управляващата партия в скандинавската страна призоваха за спиране на преговорите заради "недемократичните мерки" на президента Реджеп Тайип Ердоган и подкрепата му за връщане на смъртното наказание в страната след неуспешния опит за преврат, предава БТА.

"Пресечена е червената линия за минималните условия, които се изискват от страна, кандидатстваща за членство в ЕС", коментира пред Ройтерс говорителят по външната политика на Либералната партия Михаел Йенсен. 

"Това трябва да доведе не само до пауза в преговорите, но до незабавното им прекратяване, а Турция следва да бъде извадена и от списъка на страните кандидатки (за членство в ЕС – б.ред.)", каза той. 

Датското външно министерство не е отговорило на искане на Ройтерс за коментар по въпроса. В неделя външният министър на Австрия заплаши да блокира преговорите на ЕС с Турция, напомня информационната агенция. 

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се противопоставя на идеята за прекратяване на преговорите с Турция основно заради споразумението за овладяване на бежанския поток.

Ердоган обаче заплашва да се откаже от него, ако ЕС не въведе обещания безвизов режим за пътуване на турски граждани. Също така от данните на Международната агенция за миграцията се вижда, че през последната седмица има сериозен ръст на нелегалните преминавания от Турция към Гърция и България въпреки споразумението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 7 години
боли ни нас компаса, те само минават от тук и отиват в германия да ти вземат мизерната работа :):):) ... и мишока ще трябва да се прибере и да върши същата мизерна работа тук но за по малко пари, хахахахаха тъпaнар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 7
ing5rov
преди 7 години
"...че през последната седмица има сериозен ръст на нелегалните преминавания от Турция към Гърция и България въпреки споразумението."Дания я боли компаса...да му мислят Гърция и България най вече !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още