IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Европа трябва да положи сериозни усилия, за да преодолее шока от Brexit

Според германския канцлер решението на британския народ е повратен момент в историята на Европейския съюз

15:06 | 25.08.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Европейският съюз трябва да положи сериозни усилия, за да преодолее шока от британския вот за излизане от евросъюза (т. нар. Brexit), определяйки хода като повратен момент, съобщава Bloomberg.

Започнахме т.нар. процес на размисъл, за да проучим в кои сфери трябва още да се развиваме приоритетно“, каза Меркел пред репортери в естонската столица Талин в четвъртък. „Всички семейства от време на време се нуждаят от периоди, в които да помислят накъде да се насочат оттам нататък“.

Меркел е на серия от посещения в Източна Европа, за да проучи мненията на европейските правителства, подготвяйки се за среща на високо равнище на всички 28 лидери, с изключение на британския премиер Тереза Мей, в Братислава на 16 септември. С посещения в Прага по-късно в четвъртък и във Варшава в петък, преди да се завърне в Берлин, Меркел планира да проведе разговори с 12 други лидери от ЕС през следващите 48 часа.

Британският референдум през юни за излизане от ЕС е „повратен момент в европейското развитие и в историята на успеха на европейската интеграция“, каза Меркел. „Мисля, че можем да преодолеем решението на Великобритания. Но трябва да работим сериозно за това“.

Меркел каза в сряда, че „може да даде време“ на Великобритания, за да реши какво иска от ЕС при преговорите около Brexit. Останалите 27 страни членки междувременно ще продължат напред с „европейския проект“, каза тя при пристигането си в Талин.

Както казахме, докато Великобритания не е подала молбата си, не можем да отговорим на въпроса какъв вид отношения си представяме“, каза Меркел. Оставащите страни от ЕС имат достатъчно неща за обсъждане, „така че можем да дадем на Великобритания времето, което иска, за да реши какви отношения желае с ЕС“.

Географската близост на Естония с Русия е повдигнала и въпроси за сигурността на Европа в програмата на срещата между Меркел и министър-председателя на балтийската страна Таави Рийвас. Действията на Русия срещу Украйна нарушават международното право, „реалност“, която трябва да бъде претеглена срещу „силно разпространеното желание в Германия за конструктивни отношения с Русия“, каза Меркел. „Аз също искам това“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 15
Jorkata
преди 7 години
Почвам да си мисля, че Брексита ще е извинението на Европа за всички мизерии, които ще я сполетят... *** така е по-лесно - има къде да сочи обвинителния пръст...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 16
ing5rov
преди 7 години
Джо Байдън и Меркел са тръгнали да запушват пробойните в американското доверие по европейските земи . Никой не им вярва обаче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 18
studioaa
преди 7 години
Удавник, който сам себе си не може да спаси тръгнал да спасява останалите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още