IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличават се опитите на мигранти нелегално да напуснат Гърция

Гръцката полиция взема мерки да прекъсне нелегалните пътища към Македония

12:12 | 04.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Увеличават се опитите на бежанци и мигранти да преминат нелегално границата на Гърция с Македония, съобщават гръцките власти, предаде БНР. 

Тези, които имат средства, плащат на трафиканти, за да ги прехвърлят  в Македония, казват местни жители, които ежедневно са свидетели на опити да се премине границата. Други се организират сами, пътуват с влак  до границата и оттам също търсят пътища за нелегално прехвърляне.

Гръцката полиция взема мерки да прекъсне нелегалните пътища към Македония, защото се страхува, че ще започне масово напускане на бежанските лагери и неконтролируемо струпване на мигранти отново на границата с Македония.

Често семейства и групи бежанци и мигранти, уморени от бавното разглеждане на молбите за убежище, напускат сами лагерите в търсене на път към Европа. Днес в град Янина бежанците се настаниха сами  на палатки в градския парк. 

Продължават да пристигат от турските брегове лодки с мигранти, като бройката им на ден е няколкостотин души.

Поради забрана да напускат островите, положението в лагерите, а и извън тях, е на „границата на търпението“, предупреждават правителството кметовете на гръцките острови. Официалната бройка на чакащите статут на гръцките острови са 12 хиляди души. Общо в цялата страна са над 60 хиляди.

Споразумението за връщане в Турция също не се прилага, поради бавна процедура и нежеланието на бежанците да напуснат Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още