IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел призова германския бизнес да включи бежанците в работната сила по-бързо

Германският канцлер се срещна с ръководството на местни компании, наели едва 100 от над 1 млн. пристигнали в страната бежанци

12:57 | 15.09.16 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

„Необходими са жизненоважни решения за по-бързо интегриране на бежанците в работната сила”, заяви германският канцлер Ангела Меркел, след като се срещна с представители на компании, наели едва 100 бежанци от пристигналите в страната над 1 млн. души миналата година, пише Ройтерс.

Меркел се бори да остане в политическия живот на страната с политиката си на отворени врати за бежанците. В Берлин тя се срещна с ръководителите на някои от най-големите германски компании, за да обмени с тях идеи как могат да се справят с въпроса по най-добрия начин.

Много от фирмите твърдят, че липсата на езикови умения, невъзможността на повечето бежанци да покажат квалификации и несигурността около тяхното бъдеще в страната им пречат да направят повече в краткосрочен план.

От своя страна Меркел обясни, че могат да бъдат разработени специални разпоредби за ускоряване на интеграцията на бежанците в работната сила на страната, въпреки че канцлерът призна, че това ще отнеме време.

„Много от бежанците посещават интеграционни курсове или чакат да се включат в тях. Така че мисля, че трябва да покажем малко търпение. Трябва да сме готови по всяко време за жизненоважни решения”, заяви тя.

Проучване на Ройтерс сред 30-те компании, част от германския борсов индекс DAX, проведено миналата седмица, показа, че само 63 бежанци са били наети да работят в тях. Като от общия брой 50 души са наети от Deutsche Post DHL, която заяви, че е приложила прагматичен подход, като е разпоредила на бежанците да отговарят за писма и колети.

„Като се има предвид, че около 80 на сто от търсещите убежище не са висококвалифицирани и все още не владеят немски език, ние предлагаме предимно работни места, които не изискват технически умения и упражняване на език”, заяви говорител на компанията.

В същото време в сряда главният изпълнителен директор на Deutsche Post Франк Апел обяви, че наетите в компанията бежанци вече са 102 души.

Изглежда първоначалният оптимизъм, че вълната от мигранти ще стимулира икономическия растеж в Германия, чието трудоспособно население се очаква да се свие до 6 млн. души до 2030 г., се изпарява, коментира Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 10 rate down comment 1
pecan
преди 7 години
май*муна космически кораб да управлява .хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
*** = мур.га.витая цензура става все по-безумна и ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 2
bgMan
преди 7 години
Няма да стане така.Меркел трябва да почерпи от челния опит на видния немски държавник от близкото минало, уважаемият Адолф Хитлер. Досега никой друг не е създал -успешен метод за справяне с хитри и лъжливи *** търтеи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
watergateory
преди 7 години
То е повече от очевадно, че няма как да стане тази работа - дори да наеме 100к в чистотата, пътища и др, тези хора имат един ключов недостатък - на жените им е забранено да бачкат, т.е. тяхната работа е да раждат и гледат колкото се може повече деца. Иначе казано, ако в една бедна и неуредена страна те са раждали по 7-10 деца, то в една държава като Германия, където детските са 400 лв на месец (по принцип само държавната детска градина е 400-600 лв, а арабите като социално слаби или няма да плащат или няма да си дадат децата на градина), то преспокойно може и да имат по 8-12 деца. За справка едно немско семейство има средно по 1.5 деца. Демек арабелите биха се множали 5-8 пъти по-бързо от немците. Социалната система на Германия ще прегрее. Да не говорим, че няма учители, като *** пример.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 7 години
Ей от тея да си изберат:"Берлин. Федералното ведомство по углавни дела на Германия проверява повече от 400 свидетелства за възможно местонахождение на джихадисти, в това число бойци на групировката Ислямска държава, сред пристигналите в Германия бежанци. Това съобщи германското издание Bild."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 7 години
Шмъркел май верно не е влизала в германски завод... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 7 години
Циркът продължава .... тъ^по и упорито ... а краят е ясен - по-старите помнят -нашият цирк свърши с пожар... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
Jorkata
преди 7 години
Да, да... а пък тия от германския бизнес са ги хванали с капан от гората... за какъв *** им е да взимат хора, които нито говорят езика (и не искат да го учат), нито имат каквато и да е квалификация, и най-вече - дошли са да лапат помощи и да живеят на гърба на Запада. Много ми е интересно как протича едно интервю за работа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още