IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Novartis с пробив в лечението на тежка форма на множествена склероза

Експерименталното лечение намалява риска от влошаване на болестта с 21%

13:48 | 17.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Швейцарската фармацевтична компания Novartis AG обяви, че нейното експериментално лечение за хора с тежка форма на множествена склероза може да се окаже пробив, след като проучване показва, че лечението намалява риска от влошаване на болестта с 21%, пише Bloomberg.

Медикаментът може да се предписва на пациенти с тежка форма на множествена склероза, за които има много малки възможности за лечение, обяви компанията.

През август производителят на лекарства обяви, че лечението му постига целта да намалява риска от прогресия на хората с тежка форма на увреждания.

„За тези хора не съществува ефективна терапия”, заяви Васант Нарасимхан, главен медицински директор на Novartis, в интервю по телефона. "За първи път ние имаме лекарство, което може да забави развитието на това заболяване, което е значителен пробив”, обяви той.

Novartis ще разговаря с регулаторни агенции през следващите четири до шест месеца, за да се види дали е необходимо друго проучване.

Множествената склероза е хронично разстройство на централната нервна система, което затруднява нормалното функциониране на мозъка, зрителните нерви и гръбначния мозък. Обикновено води до загуба на физическите и умствени функции. Около 2,3 милиона души са засегнати от това заболяване в световен мащаб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още