IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцките пенсионери отново излязоха на улицата заради съкращаването на пенсиите

Около 3 хил. пенсионери се събраха на протест в Атина

13:48 | 03.11.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гръцките пенсионери излязоха по улиците в Атина в четвъртък в знак на протест срещу новата вълна от пенсионни съкращения, наложени от правителството като част от предписаните строги икономии от международните кредитори, пише Ройтерс.

Около 3 хил. пенсионери с викове „Лъжци!“ протестират пред министерството на труда в столицата, където горят правителствените писма, в които политиците очертават причините за новите намаления на пенсиите.

„Те (правителството) изгориха нашия живот. Ние изгаряме техните позорни писма“, протестират пенсионерите.

Стачкуващите се насочиха и към сградата на парламента, скандирайки „Върнете откраднатите пари“. 

Премиерът Алексис Ципрас обеща да сложи край на годините на строги икономии, наложени от кредиторите от Европейския съюз и Международния валутен фонд в замяна на жизненоважни спасителни заеми. 

Но той беше принуден да обърне посоката, за да запази Гърция в еврозоната, подписвайки третата спасителна програма през юли, от което последваха още съкращения и реформи.

Популярността на неговото коалиционно правителство пада от месеци.

Засега уличните демонстрации не са масови, но напрежението нараства все повече. Пенсионерите са особено засегнати, откакто Гърция подписа за първия спасителен заем през 2010 г., отбелязва Ройтерс.

„Нашият стандарт на живот е под нулата“, казва 74-годишният пенсионер Янис Сулиотис, цитиран от агенцията.

Служителите от частния сектор ще организират 24-часова стачка на 8 декември, обяви най-големият профсъюз в сряда. Все още не ясно дали публичният сектор ще се присъедини към протеста.

В понеделник стана ясно, че Гърция е пред финализиране на първия преглед на спасителната програма, след като работната група на Еврогрупата е одобрила финалния транш за страната в размер на 2,8 млрд. евро.

Първата част от последния транш - в размер на 1,1 млрд. евро, беше одобрена от кредиторите по време на срещите им в началото на октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
MZ/X
преди 7 години
По добре ще е да си върнат драхмата и да увеличат пенсиите с 50% при 200% инфлация. Номиналното намаляване на заплати и пенсии е обречена кауза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още