IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се Меркел да обяви кандидатурата си за четвърти мандат

Решението ще сложи край на спекулациите относно желанието ѝ да продължи да бъде канцлер на Германия

10:31 | 20.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Очаква се Ангела Меркел да обяви днес кандидатурата си за четвърти мандат като канцлер на Германия в рамките на предизборната надпревара, които ще се проведе през следващата година. Това слага край на месеците спекулации дали една от най-влиятелните жени в света иска да управлява страната си след 11 години на ръководния пост, предава Ройтерс.

62-годишната представителка на консерваторите е смятана от мнозина за стабилизираща сила в Европа в момент на несигурност след решението на Великобритания да напусне Европейския съюз и след избора на Доналд Тръмп за следващия президент на САЩ.

По-късно днес тя ще се срещне с другите лидери на Християндемократическия съюз в Берлин, за да се подготвят за партийната конференция през декември, последната такава преди изборите. Освен това днес Меркел ще даде пресконференция, което е тълкувано от политици и медии, като знак, че е взела решение за кандидатурата си.

Меркел управлява най-голямата европейска икономика по време на финансовата криза и на дълговата криза в еврозоната. Тя успя да си спечели уважение в международен план – американският президент Барак Обама в четвъртък я описа като „изключителен“ съюзник.

Въпреки това нейното решение миналата година да отвори германските граници за близо 900 хил. имигранти, предимно от военните зони в Близкия изток, разгневи много избиратели и нанесе удар на репутацията ѝ.

Партията ѝ показа по-лоши резултати на регионалните избори миналата година, докато подкрепата за антиимигрантската Алтернатива за Германия (АfD) нараства.

През септември, след тежка загуба на ХДС, Меркел изненада страната с думите си. Тя заяви, че би искала да върне времето назад заради кризата с имигрантите, макар че не обяви публично, че смята политиката, която е водила по този въпрос, за грешка.

Сега Меркел продължава да се нуждае от подкрепата на своите съюзници от Християнсоциалния съюз в Бавария, които яростно критикуваха политиката ѝ за имигрантите, но тъй като нямат собствен кандидат, се очаква да застанат зад нея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 22 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
"...горките германци." Хахаха...тези пинтии и авантаджии сами си го натикаха с т.нар. бежанци ! От лакомия някой да им бачка за 5 евро на час ! Колкото до Меркел , тия промити мозъци първосигнално продължават да мислят , че щом е тя , лапаницата ще продължава !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 0
0pk
преди 7 години
Егати тиранка! Що за диктатура налага на горките германци. Тя затуй си внесе бежанци - да има кой да гласува за нея! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 0
majnata
преди 7 години
Всеки народ си заслужава управниците...последствията също !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още