IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Откровенията в книгата на Оланд поставят под въпрос политическото му бъдеще

"Един президент не трябва да казва това" е всяла раздори сред левите, призна френският премиер Манюел Валс

11:00 | 27.11.16 г. 1
<p>
	Франсоа Оланд (вляво) и Манюел Валс могат да се сблъскат на първичните избори за президент във Франция. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Франсоа Оланд (вляво) и Манюел Валс могат да се сблъскат на първичните избори за президент във Франция. Снимка: архив Ройтерс

Публикуваната преди месец книга "Един президент не трябва да казва това" с откровения на Франсоа Оланд е всяла раздори сред левите, признава в интервю за Le Journal du dimanche премиерът на Франция Манюел Валс.

Той не изключва възможността да се кандидатира на първичните избори в партията, на които ще бъде определен кандидатът на социалистите за президент на Франция и да бъде конкурент на действащия президент на страната Франоса Оланд.

"Аз изпитвам уважение, приятелство и лоялност към президента, но лоялността не изключва възможността да се кандидатирам", коментира Валс. Според него ситуацията се е променила през последните седмици след излизането на книгата на Оланд и това трябва да бъде взето предвид.

Валс коментира още, че вземе решение дали да се кандидатира "по съвест". "Всеки кандидат трябва да се съобрази с желанието на французите, на левите, на нашето политическо семейство", каза още премиерът.

Всяко решение, което игнорира тези три елемента е нестабилно, заяви Валс.

Социалистите са насрочили своите първични избори за края на януари 2017 година. Те ще се проведат при безпрецедентно нисък рейтинг на управляващия държавен глава Франсоа Оланд. Номинациите ще се събират до 15 декември.

Първият тур на изборите за президент във Франция ще се проведе на 23 април 2017 година. Апетитите си за поста обяви и бившият президент Никола Саркози, който обаче изгуби първичните избори в партията си и се оттегли от битката. За президент на Франция обаче ще се бори националистът Марин Льо Пен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
majnata
преди 7 години
Оланд е френският вариант на Плевнелиев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още